Domsaga Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder domsaga, varianter, uttal och böjningar av domsaga

Domsaga synonym, annat ord för domsaga, vad betyder domsaga, förklaring, uttal och böjningar av domsaga.

Vad betyder och hur uttalas domsaga

Domsaga uttalas dom|saga och är ett substantiv.

Domsaga betyder:

Ordformer av domsaga

Singular

domsaga
obestämd grundform
domsagas
obestämd genitiv
domsagan
bestämd grundform
domsagans
bestämd genitiv

Plural

domsagor
obestämd grundform
domsagors
obestämd genitiv
domsagorna
bestämd grundform
domsagornas
bestämd genitiv

Domsaga är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet domsaga

  1. Orten ingick till 1882 i Grums tingslag, därefter till 1971 i Mellansysslets tingslag. Från 1971 till 2005 ingick orten i Karlstads domsaga för att från 2005 ingå i Värmlands domsaga. (källa)
  2. Häradshövding var i Sveriges rättsväsen titeln på ordförande i en häradsrätt i ett härad på landsbygden, motsvarande borgmästarens roll i rådhusrätten i en stad. När dessa vid kommunreformen 1971 ersattes med tingsrätter, fick ordförande i stället titeln lagman. Häradshövdingens domkrets kallades för domsaga. (källa)
  3. Det fanns en häradsrätt i varje tingslag. Rätten sammanträdde på tingsstället, som i regel bara fanns på en plats i varje tingslag. Varje domsaga bestod i sin tur av minst ett, och oftast flera, tingslag. (källa)
  4. I äldre tider fördes fastighetsböckerna av häradsrätten på landet och av rådhusrätten i de städer som hade sådan. Se även artiklarna om Hävd (juridik) och Det svenska inskrivningsväsendet förr och nu. Från tingsrättsreformen 1971 var varje tingsrätt i Sverige inskrivningsmyndighet för de fastigheter som låg inom rättens domsaga. Senare koncentrerades handläggningen till ett mindre antal tingsrätter, nämligen tingsrätterna i Eksjö, Hässleholm, Mora, Norrtälje, Skellefteå, Uddevalla och Ångermanland (sistnämnda belägen i Härnösand). (källa)
  5. De sex förstnämnda kommunerna utgör valkretsen Västra Götaland södra vid val till riksdagen och Västra Götalandsregionen och Borås domsaga. Alla de åtta ovan nämnda kommunerna bildar tillsammans med Varbergs kommun Sjuhärads kommunalförbund, ordförande för kommunalförbundets direktion brukar vara kommunstyrelseordföranden i Borås stad. Sjuhärad utgör även en del av upptagningsområdet för Södra Älvsborgs sjukhus. (källa)
  6. Orten ingick till 1958 i domkretsen för Köpings rådhusrätt för att därefter till 1971 ingå i Åkerbo och Skinnskattebergs tingslag. Från 1971 till 2001 ingick orten i Köpings domsaga och den ingår från 2001 i Västmanlands domsaga. (källa)
  7. Orten ingick till 1900 i Bara härads tingslag, därefter till 1971 i Torna och Bara domsagas tingslag. Från 1971 till 2005 ingick Lomma i Malmö domsaga och från 2005 ingår orten i Lunds domsaga. (källa)
  8. Orten ingick till 1971 i domkretsen för Lunds rådhusrätt. Sedan 1971 ingår Lund i Lunds domsaga. (källa)
  9. De länsrätter som existerade var följande, och deras domkrets togs 15 februari över av följande förvaltningsrätter. I några fall delades en tidigare länsrätts domsaga mellan två förvaltningsrätter. (källa)
  10. Orten ingick till 1779 i Mora, Vänjan och Särna tingslag, därefter till 1843 i Mora, Sollerö, Venjan och Särna tingslag, därefter till 1948 i Mora tingslag och sedan till 1971 i Mora och Orsa tingslag. Sedan 1971 ingår Mora i Mora domsaga. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.