Endemisk Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder endemisk, varianter, uttal och böjningar av endemisk

Endemisk synonym, annat ord för endemisk, vad betyder endemisk, förklaring, uttal och böjningar av endemisk.

Vad betyder och hur uttalas endemisk

Endemisk uttalas en|dem|isk [-de´-] och är ett adjektiv -t -a.

Endemisk betyder:

Ordformer av endemisk

Böjning (i positiv) endemisk en ~ + subst. endemiskt ett ~ + subst. endemiska den/det/de ~ + subst.

Endemisk är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Hur används ordet endemisk

  1. Den röda gladan är endemisk för Västpalearktis och förekommer lokalt i Syd- och Mellaneuropa och österut genom Mindre Asien till Iran, samt i de nordvästra delarna av Afrika och eventuellt i allra nordöstligaste Afrika. (källa)
  2. Guldfasanen är ursprungligen en kinesisk hönsfågel, endemisk för bergssluttningar i centrala och södra Kina. Den är vanlig som burfågel i hela världen och återfinns numera i en vild population i Storbritannien. (källa)
  3. Hihi (Notiomystis cincta) är en ovanlig honungsfågelliknande fågel endemisk för Nordön och närliggande öar i Nya Zeeland. Den dog ut överallt utom på Little Barrier Island, men har återintroducerats till tre andra öreservat och två platser på själva Nordön. Dess släktskapsförhållanden har länge förbryllat ornitologerna, men den klassificeras idag som enda medlem i den egna familjen hihier (Notiomystidae). (källa)
  4. Asio otus canariensis – endemisk för Kanarieöarna. (källa)
  5. P. m. fuscata – endemisk för bergsområden på Krimhalvön. (källa)
  6. Manx Loaghtan – en fårras som är endemisk för Isle of Man. (källa)
  7. M. c. melanops - endemisk för Chiloé. (källa)
  8. Nya Zeeland har en mycket varierad natur. Från snötäckta berg övergår landskapet till gröna skogar och öken. Det går att inom loppet av en timme besöka både öken, regnskog och karg kust. Det finns många arter som är endemiska. Anledningen är att Nya Zeeland varit relativt isolerat sedan det (som del av det större Zeelandia) skiljdes från Gondwana för 82 miljoner år sedan. (källa)

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast:

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.