Encyklopedi Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder encyklopedi, varianter, uttal och böjningar av encyklopedi

Encyklopedi synonym, annat ord för encyklopedi, vad betyder encyklopedi, förklaring, uttal och böjningar av encyklopedi.

Vad betyder och hur uttalas encyklopedi

Encyklopedi uttalas en|cyklo|pedi [en- el. a?-, -di´] och är ett substantiv -n -er.

Encyklopedi betyder:

Ordformer av encyklopedi

Singular

encyklopedi
obestämd grundform
encyklopedis
obestämd genitiv
encyklopedin
bestämd grundform
encyklopedins
bestämd genitiv

Plural

encyklopedier
obestämd grundform
encyklopediers
obestämd genitiv
encyklopedierna
bestämd grundform
encyklopediernas
bestämd genitiv

Encyklopedi är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Encyklopedi på Engelska

  • encyclopedia, encyclopaedia

Hur används ordet encyklopedi

  1. En av ornitologins äldsta förgrundsgestalter är Plinius d.ä. som levde under det första århundradet efter Kristus. Han skrev samlingsverket Naturalhistoria vars tionde band hette Om fåglarna. Plinius d.ä var dock inte en ornitolog i dagens mening utan snarare en samlare av den information som då fanns tillgänglig i andra skrivna eller muntliga källor. Mycket är exempelvis hämtat från Aristoteles naturhistoriska encyklopedi. Resultatet blev att hans "fågelbok" innehåller en mängd fåglar han själv aldrig ens sett och andra fåglar som idag bara är mytiska djur som exempelvis Fågel Fenix. Trots att denna bok varit utgångspunkt för många av de vetenskapliga namn som fåglar har idag så är det med denna bok precis som med många andra historiska zoologiska skrifter svårt att tyda vilka fåglar som författaren skriver om. (källa)
  2. Sveriges lantbruksuniversitet, Institutionen för mark och miljö, Per-Arne Melkerud: Liten geologisk encyklopedi. (källa)
  3. Ett uppslagsverk (belagt sedan 1915), konversationslexikon (belagt sedan 1821) , en uppslagsbok (belagt sedan 1881), encyklopedi (belagt sedan 1777) eller realencyklopedi (belagt sedan 1854), kallas referensverk som har ambitionen att sammanfatta allt vetande, antingen i allmänhet eller inom ett visst område. (källa)
  4. Uppslagsverk – encyklopedi, en sammanfattning av mänskligt vetande. (källa)
  5. Sakprosa är dels det skriftspråk och den stilart som eftersträvas i informerande text utan litterära ambitioner, dels texter skrivna i informerande syfte. "Sakprosa" har alltså två betydelser: det är en stil, och en genre. Till exempel skrivs en encyklopedi som Wikipedia i sakprosastil, och består av texter i sakprosagenren. Andra exempel på sakprosatexter är recept, bruksanvisningar och nyhetsartiklar. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.