Ekonomisera Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder ekonomisera, varianter, uttal och böjningar av ekonomisera

Ekonomisera synonym, annat ord för ekonomisera, vad betyder ekonomisera, förklaring, uttal och böjningar av ekonomisera.

Vad betyder och hur uttalas ekonomisera

Ekonomisera uttalas eko|nom|is|era och är ett verb -de.

Ekonomisera betyder:

Ordformer av ekonomisera

Aktiv

ekonomisera
infinitiv
ekonomiserar
presens
ekonomiserade
preteritum
ekonomiserat
supinum
ekonomiserande
presens particip
ekonomisera
imperativ

Passiv

ekonomiseras
infinitiv
ekonomiseras
presens
ekonomiserades
preteritum
ekonomiserats
supinum

Perfekt particip

ekonomiserad en
~ + subst.
ekonomiserat ett
~ + subst.
ekonomiserade den/det/de
~ + subst.

Ekonomisera är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Hur används ordet ekonomisera

  1. Det vetenskapliga intresset för människor i arbetet har en månghundraårig historia. Arbetsvetenskap har alltså funnits länge, men i form av olika ämnestraditioner. Arbetsmedicin till exempel går tillbaka till undersökningar på 1600-talet av sjukdomsrisken i olika yrken, bland annat barnmorskor och förgyllare. De tidiga historiska rötterna innehåller fokus på den fysiska arbetsmiljön, arbetarskydd och sociala problem, framför allt under industrialismens barndom. 1921 bildade Ingenjörsvetenskapsakademin i Sverige en arbetsvetenskaplig kommitté som engagerade sig i de så kallade psykotekniska frågorna, det vill säga hur man skulle ekonomisera och effektivisera den mänskliga arbetsinsatsen. En del av denna typ av "arbetsvetenskap" byggde på en människosyn som vi idag inte är helt bekväma med. Människan sågs som en maskin och det handlade om att anpassa människan till arbetet för att öka den organisatoriska effektiviteten. Ett exempel på detta kan hittas i taylorismen eller Scientific Management. Även om detta var accepterade synsätt under denna tid fanns samtida kritik. (källa)
  2. En av de första i Sverige som tog upp det faktum att design kan användas för mer än formgivning var grafikern Olle Eksell. År 1964 gav Eksell ut boken Design = ekonomi. I den diskuterade han hur design förutom formgivning av produkter och grafisk profil även handlar om att förenkla, förtydliga, ekonomisera och stimulera organisation, produktion, distribution och kommunikation för hela företaget. (källa)
  3. Mellan 1922 och 1963 ägdes kapellet och mejeriet i kapellparken av skulptören Eric Rafael-Rådberg (1881–1961), som använde mejeriet till ateljé och kapellet som bostad. Kristinehamnsbördige John Engvall (1902–1988), då komminister i Värmskog, bildade 1963 Österviks kapellstiftelse, som efter Rafael-Rådbergs dödsbo blev ägare till fastigheterna och som räddade dem från förfall. En riksomfattande insamlingsaktion ekonomiserade företaget. År 1969 återinvigdes kapellet för kyrkliga verksamheter och Engvall var därefter med sin maka bosatt i den gamla prästbostaden. Idag används kapellet till dop, bröllop och konserter och miljön är museum. År 1995 blev kapellet med kringliggande miljö byggnadsminne. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.