Elakhet Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder elakhet, varianter, uttal och böjningar av elakhet

Elakhet synonym, annat ord för elakhet, vad betyder elakhet, förklaring, uttal och böjningar av elakhet.

Synonymer till elakhet

Andra språk

Elakhet på Engelska

  • nastiness, wickedness, spite - say spiteful things about sby

Hur används ordet elakhet

  1. Det var en gång en konung, som med skiftande seger och nederlag, men alltid med ära styrde sitt diktarrike. Han hade slott, borgar och katedraler, mörka, gavlade gator och vårgröna hagar han hade en prinsessa, lika trolsk som elak, visa filosofer, fräcka narrar och larmande pöbel, med ett ord allt, som till en väl ordnad poetstat kunde höra, då han plötsligt en festkväll lämnade alltsammans i sticket för att som resande scholar draga ut och leta den vises sten. Förgäves skickades gråskäggiga sändebud till den skumma studiekammare, där han glömde bort åren bland Paracelsus' deglar och retorter. "Sire", sade de, "vänd hem igen. Ert rike väntar er. Äreporten är redan rest. Fontänerna rinna med vin. Narren har fått en ny våd scharlakan i sin kolt, och prinsessan står med solrosen i handen vid tornfönstret och väntar." Men alkemisten hörde dem ej. Brygderna och dekokterna upptogo hans tankar. Där hemma i diktarriket växte gräset över gångarna. Ljusen slocknade. Prinsessan blev så rynkig, att all hennes elakhet på långt avstånd kunde läsas ur ansiktet. Landet föll i lägervall. Och den vises sten? Vem har hittat den. (källa)
  2. Killespelet har satt avtryck i det svenska språket. Till exempel kommer uttrycken Svinhugg går igen, om en elakhet som slår tillbaka på utföraren, och gå värdshus förbi, om en chans som gått förlorad, från spelet byteskille. (källa)
  3. En nackdel är möjligen den odör som uppstår vid spridning av flytgödsel. Detta kan vålla problem för bönder med åkrar som ligger nära stadsbebyggelse. Många människor anser att odören kan rangordnas efter stigande elakhet enligt: gödsel efter nötboskap, gris, höns. (källa)
  4. Nidvisa kallas en sång som sjungs i syfte att förnedra antingen en person eller en folkgrupp av något slag. Texterna brukar vara elaka och förolämpar personen eller gruppen, men graden av elakhet kan variera. Ibland kan nidvisor skapas i krig och då förnedrar visan fienden i kriget, eller någon känd person bland fienden. I dag är nidvisor ofta vanliga i samband med olika sportevenemang som till exempel fotbollsmatcher och liknande. Då är det ofta supportrar som sjunger nidvisor om motståndarlaget eller om någon spelare i motståndarlaget. Även domarna kan omsjungas i nidvisan. Det är vanligt att nidvisor kan vara skapade genom välkända melodier, men att texten är utbytt till en förnedrande text mot personen eller gruppen. Ett exempel på en sådan nidvisa är Beatleslåten Yellow Submarine från 1966, där texten är utbytt och istället sjungs NN är homosexuell. Denna nidvisa förekommer bland annat under ishockeymatcher. (källa)

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.