Elak Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder elak, varianter, uttal och böjningar av elak

Elak synonym, annat ord för elak, vad betyder elak, förklaring, uttal och böjningar av elak.

Synonymer till elak

Andra språk

Elak på Engelska

 • nasty, evil, wicked, naughty - she was nasty to her younger brothers and sisters

Hur används ordet elak

 1. Det var en gång en konung, som med skiftande seger och nederlag, men alltid med ära styrde sitt diktarrike. Han hade slott, borgar och katedraler, mörka, gavlade gator och vårgröna hagar han hade en prinsessa, lika trolsk som elak, visa filosofer, fräcka narrar och larmande pöbel, med ett ord allt, som till en väl ordnad poetstat kunde höra, då han plötsligt en festkväll lämnade alltsammans i sticket för att som resande scholar draga ut och leta den vises sten. Förgäves skickades gråskäggiga sändebud till den skumma studiekammare, där han glömde bort åren bland Paracelsus' deglar och retorter. "Sire", sade de, "vänd hem igen. Ert rike väntar er. Äreporten är redan rest. Fontänerna rinna med vin. Narren har fått en ny våd scharlakan i sin kolt, och prinsessan står med solrosen i handen vid tornfönstret och väntar." Men alkemisten hörde dem ej. Brygderna och dekokterna upptogo hans tankar. Där hemma i diktarriket växte gräset över gångarna. Ljusen slocknade. Prinsessan blev så rynkig, att all hennes elakhet på långt avstånd kunde läsas ur ansiktet. Landet föll i lägervall. Och den vises sten? Vem har hittat den. (källa)
 2. Gena arbetar på zoo och får tanken att bygga ett Vänskapens hus, där alla ensamma djur ska få bo. Strax därefter träffar han på Drutten, ett litet djur med dåligt självförtroende, av en art ingen någonsin har sett förut. I sällskapet finns också andra djur som känner sig utanför och en elak tant som heter Šapoklak (Chapeau-claque). (källa)
 3. Grundläggningens uppgift är att bära byggnadens stomme, att hålla fukt och radon borta, och ibland att bidra till husets isolering. Alla typer av grundläggning har historiskt orsakat fuktproblem och sjuka-hus syndrom i stor omfattning, med mögel och röta som följd. tryckimpregnerat doftar då det blir fuktigt eftersom volatila föreningar frigörs vilket kan medför elak lukt i huset. Förutom problem relaterade till fukt kan även grundläggningen tappa bärighet eller få sättningsskador. Det gäller särskilt byggnader på ler- och siltmark med begränsat grundläggningsdjup eller pålningsdjup, men kan förekomma på alla marktyper utom berg. Grunden kan utsättas för tjälhävning vid stark och långvarig kyla, tjälen kan trycka undan vattenmättad sand eller lera med senare sättningar som följd när marken torkar upp. (källa)
 4. "När du är elak mot mig blir jag sårad, ledsen, sorgsen, förolämpad, förnärmad och stött.". (källa)
 5. Begreppet används subjektivt, ofta för att angripa musik som upplevs som komplicerad och dissonant. Begreppet blev populärt då det låter som en elak förvanskning av ordet dodekafoni (tolvtonsteknik), som på 1920-30-talen av de konservativa lyssnarna betraktades som kulturens och estetikens ändpunkt. (källa)
 6. Adjektivet "monstruös" kan beskriva grymhet, ondska eller inhuman styrka. Ordet kan härledas till latinet genom ord som monstrum, monstros, och ytterst till det latinska infinitivet monere, "att varna". Monster kan också betyda "stor och elak". (källa)
 7. Ett practical joke (ungefär spratt, busstreck eller rackartyg), även kallat prank, kännetecknas av att en eller flera personer utsätts för ett skämt som är av mer praktisk natur än vanliga verbala skämt. Ett practical joke är ofta avsett att chockera lite grann. Vissa practical jokes är av elak natur och andra mer oskyldiga. Klassiska practical jokes är att bädda säck, hartsfiol, att limma fast ett mynt på till exempel trottoaren och att lägga något ovanpå en dörrkant som sedan trillar ned på den som öppnar dörren. (källa)
 8. Ett konkret exempel är legenden om kung Arthur. För att han skall kunna framställas som riktigt god måste minst en av hans fiender (till exempel Mordred eller Morgan le Fay) framställas som en riktigt elak skurk, för annars skulle det inte bli den kraftfulla kontrasteffekten mellan ont och gott, och det skulle bli svårt att förklara upproren mot kung Arthur om det inte fanns någon tillräckligt ond hjärna som tänkte ut dem, och dessutom skulle han inte kunna behandla Mordred illa eller orättvist utan att publiken slutade sympatisera med honom. (källa)
 9. Sommarspel är uppbyggd med flera parallella narrativ i första person. Alla barnen har kapitel där de är i centrum, berättade i första person, och det är genom dessa, ofta mycket närgånget narrativ, som berättelsen utvecklas. Allteftersom fler och fler minnen kommer upp till ytan ökar den spänning och rädsla som karaktärerna känner inför mötet. Mamman har inget eget narrativ utan kommer fram enbart genom barnens minnen och beskrivningar. Denna berättarstruktur öppnar upp för mångfasetterade tolkningar av karaktärerna. Till exempel Jimmy, som i Lailas ögon är fruktansvärt elak, nära nog psykopatisk, är i sina egna narrativ en ensam, nyligen frånskild, deprimerad man, som liksom de andra försöker bli fri från mammans psykologiska våld. Rolf, som känner sig stark av spriten, beskrivs av de andra som en tanig man utan kontroll. (källa)
 10. Veronica Klöver eller "Ronnie" är bästa vän med Betty och är dotter till en mycket rik man. Hon är väldigt bortskämd och oftast väldigt elak, men när hon väl blir lite mjuk blir hon väldigt mjuk och kan köpa in massvis med grejor att ge bort osv. Acke väljer alltid Veronica men ofta väljer Veronica den tuffe Ragge. Hon spelar keyboard/sjunger i Ackes band. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast:

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.