Eland Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder eland, varianter, uttal och böjningar av eland

Eland synonym, annat ord för eland, vad betyder eland, förklaring, uttal och böjningar av eland.

Vad betyder och hur uttalas eland

Eland uttalas eland [e´l-] och är ett substantiv -en -er.

Eland betyder:

Ordformer av eland

Singular

eland
obestämd grundform
elands
obestämd genitiv
elanden
bestämd grundform
elandens
bestämd genitiv

Plural

elander
obestämd grundform
elanders
obestämd genitiv
elanderna
bestämd grundform
elandernas
bestämd genitiv

Eland är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet eland

  1. Vanlig eland eller eland (Taurotragus oryx) är en art i familjen slidhornsdjur. Den kallas också för älgantilop, och den är en av de två största antiloparterna, den nära släktingen jätteeland (jätteälgantilop, Taurotragus derbianus) har dock längre horn. Den lever i flockar på savannerna i södra och östra Afrika.
  2. Utbredningsområdets norra gräns sträcker sig ungefär i en linje från centrala Kenya till centrala Angola, men det finns även isolerade populationer i Uganda och södra Sudan. Med undantag av några regioner i södra Namibia, i nordvästra Sydafrika, i södra Botswana och i Lesotho förekommer vanlig eland i hela södra Afrika. I bergstrakter finns den upp till 4 900 meter över havet. Vanlig eland vistas främst i öppna savanner, halvöknar eller ursprungliga torra och öppna skogar. Arten undviker däremot allt för täta skogar, gräsmarker utan buskar och äkta öknar.
  3. Vanlig eland lever vanligen i grupper med 40 till 70 individer, men vid gynnsamma förhållanden förenas flera flockar tillfällig till stora hjordar med flera hundra individer. Av de mindre flockarna finns vanligen två varianter – den första bildas av flera honor samt deras ungar och den andra bildas endast av hannar. I flockar av den senare varianten etableras oftast en hierarki. Dessutom förekommer ensam levande hannar. I motsats till flera andra antiloper har vanlig eland inga revir.
  4. Vanlig eland jagades tidigare hård för köttets och hornens (som trofé) skull. Därför förekommer den idag främst i skyddade områden eller på privat mark. Ett annat hot är omvandlingen av levnadsområdet till jordbruksmark. Arten har också blivit föremål för domesticering och används som mjölkproducent, då mjölken är bättre hållbar än tamboskapens mjölk, dessutom uthärdar vanlig eland vattenbrist bättre. Som husdjur förekommer elandantilopen till exempel i Sydafrika, Zimbabwe och Kenya men även i Ryssland, Ukraina och Storbritannien. (wikipedia.org)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.