Eldledare Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder eldledare, varianter, uttal och böjningar av eldledare

Eldledare synonym, annat ord för eldledare, vad betyder eldledare, förklaring, uttal och böjningar av eldledare.

Vad betyder och hur uttalas eldledare

Eldledare uttalas eld|led|are och är ett substantiv.

Eldledare betyder:

Ordformer av eldledare

Singular

eldledare
obestämd grundform
eldledares
obestämd genitiv
eldledaren
bestämd grundform
eldledarens
bestämd genitiv

Plural

eldledare
obestämd grundform
eldledares
obestämd genitiv
eldledarna
bestämd grundform
eldledarnas
bestämd genitiv

Eldledare är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet eldledare

  1. Granatkastare, militärförkortning grk, är ett eldrörsbaserat understödsvapen för markstridstrupper som i mycket hög höjdriktning skjuter granateld på medellångt avstånd. Som namnet antyder "kastar" (lobbar) granatkastare sina projektiler med mycket kraftig projektilbana. De används likt traditionellt artilleri för indirekt eld mot mål som oftast inte är synliga från pjäsplatsen, vilket kräver en eldledare som via radio eller fälttelefon lämnar besked om hur granaterna träffar i förhållande till målet, men skiljer sig mot andra typer av eldrörsartilleri (kanoner, haubitsar) i framför allt avsevärt kortade räckvidd och oförmåga till direkt eld, med undantag för vissa fordonsmonterade system. (källa)
  2. Att förbereda spärreld kan innebära att de platser där elden skall träffa bestäms och registreras hos det skjutande förbandet och att en eldledare gör upp en plan för vilka platser som skall beskjutas och i vilken ordning (en så kallad eldorder). I förberedelserna ingår också att bestämma hur sambandet ska fungera och vem som skall ge order om spärreld. (källa)
  3. Eldledare, soldat eller officer som bestämmer var, hur och när den indirekta elden skall verka. Indirekt eld är all verkanseld där skytten inte ser målet och därför behöver någon som anmäler mål och reglerar elden – en eldledare. Eldledare arbetar inom jägarförband, samt i eldledningsvagnar (till exempel EPBV 90), spaningsplutoner eller som bekämpningsassistenter inom pansarförband. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.