Eldledning Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder eldledning, varianter, uttal och böjningar av eldledning

Eldledning synonym, annat ord för eldledning, vad betyder eldledning, förklaring, uttal och böjningar av eldledning.

Vad betyder och hur uttalas eldledning

Eldledning uttalas eld|led|ning och är ett substantiv.

Eldledning betyder:

Ordformer av eldledning

Singular

eldledning
obestämd grundform
eldlednings
obestämd genitiv
eldledningen
bestämd grundform
eldledningens
bestämd genitiv

Eldledning är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet eldledning

  1. Till dessa kategorier tillfördes eventuellt ett torpedbatteri som endast tillhörde artilleriet genom sitt namn. Detta avskaffades snart från slagskeppen p.g.a. ökade stridsavstånd tack vare förbättrad eldledning, men kvarstod som jagarens huvudvapen mot tyngre fartyg. (källa)
  2. Ännu strax innan och under andra världskriget byggdes ofta flera teodolitstationer i anslutning till fasta artilleribatterier, bland annat inom kustartilleriet. Stationerna placerades ofta i bemannade fyrar och hus i närheten av batteriet, och hade kontakt via tråd med batteriets eldledning där ett mekaniskt instrument skötte beräkningarna. Stationerna kunde även byggas i form av torn, något som förekommer bland annat på Aspö i Blekinge skärgård. Metoden kallades vågbas och fanns i "kort" och "lång" version beroende på baslinjen, dvs avståndet mellan de två mätande teodoliterna. Teodolitstationerna fungerade som komplement till batteriets lodbasinstrument eller senare inbasinstrument som var det primära verktyget för att mäta in mål inför eldgivning. När radar infördes användes de optiska instrumenten ännu en tid som reservmätmetod, för att efter hand ersättas av laseravståndsmätare under slutet av 1960-talet. (källa)
  3. Eldledare, soldat eller officer som bestämmer var, hur och när den indirekta elden skall verka. Indirekt eld är all verkanseld där skytten inte ser målet och därför behöver någon som anmäler mål och reglerar elden – en eldledare. Eldledare arbetar inom jägarförband, samt i eldledningsvagnar (till exempel EPBV 90), spaningsplutoner eller som bekämpningsassistenter inom pansarförband. (källa)
  4. Eldledning är ett militärt begrepp med två näraliggande betydelser. Eldledning är dels aktiviteten att leda eld med artilleri och robotar, det vill säga att ange mål, beordra eld och vid behov ge order för att flytta elden om den inte ligger rätt. Eldledning är också ett vardagligt namn för en utrustning (eldledningssystem) som räknar ut bland annat hur artilleripjäser skall rikta för att träffa rätt i målet. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.