Era Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder era, varianter, uttal och böjningar av era

Era synonym, annat ord för era, vad betyder era, förklaring, uttal och böjningar av era.

Synonymer till era

Andra språk

Era på Engelska

  • era - a period of time characterized by a distinctive event, etc.

Hur används ordet era

  1. Epok är utgångspunkten för ett nytt tidsskede, en så kallad era. (källa)
  2. I andra avseenden ses inte efterkrigstiden som avslutad vid någon viss tidpunkt. Enligt den modellen är efterkrigstiden ett pågående tillstånd som ännu inte ersatts av en ny era. Beteckningen efterkrigstid är då en relativ periodbeteckning, en som syftar bakåt och definieras som del av nuet. Den kan då också senare omdefinieras. (källa)
  3. Ordet tidsålder används ofta som en generell term för långa geologiska tidsintervall. Inom geologin har det också utvecklats ett system av enheter för olika långa tidsintervaller. Dessa bildar ett hierarkiskt system enligt tabellerna nedan. En eon delas in i flera eror, en era delas in i perioder, osv. För de senaste 540 miljoner åren har den Internationella kommissionen för stratigrafi nästan fullt ut definierat och namngivit fem nivåer i systemet (från eoner till åldrar), medan systemet är mindre djupt för äldre tidsåldrar där kunskapen är mindre. (källa)
  4. Paleozoikum är en geologisk era som sträcker sig från 542 till 251 miljoner år sedan. Paleozoikum delas in i perioderna kambrium, ordovicium, silur, devon, karbon och perm. Kambrosilur används ofta som samlande benämning på perioderna kambrium, ordovicium och silur. (källa)
  5. De äldsta dryckeskärlen som funnits av arkeologer var gjorda av ben och hade knappt något handtag, dessa var inte muggar. De första muggarna är relaterade till den yngre stenålderns krukmakeri och har hittats i Kina och Japan och daterats till 10 000 f.Kr. I början formades all keramik av händer, men arbetet underlättades sedan genom uppfinningen av drejskivan någon gång mellan 6500 och 3000 f.Kr. Det var relativt lätt att lägga till ett handtag till en kopp i processen, vilket resulterade i en mugg. Största nackdelen med dessa muggar var de tjocka väggarna som gjorda att det var svårt att dricka ur dem. Väggarna förtunnades med utveckling av olika tekniker av metallbearbetning. Muggar av metall var tillverkade i brons, silver, guld och även bly, från 2000 f.Kr., men var svåra att dricka ur tillsammans med varma drycker. Trämuggar producerades troligen från den äldsta tiden, men de flesta av dem har inte kunnat bevarats till nuvarande tid. Uppfinningen av porslin på 600-talet i Kina förde en ny era med tunnväggiga muggar som passar både varma och kalla drycker. (källa)
  6. Ligaturer har förekommit i typografisk text alltsedan de första böckerna trycktes på 1400-talet. Under den digitala textframställningens era blev ligaturerna färre, eftersom det i kodningen för Typ1-fonter endast ingår fi och fl, och det saknades automatik för att omvandla en skriven teckensekvens till en ligatur. För att få tillgång till ytterligare ligaturer var man tvungen att byta till en expertfont, i fall en sådan fanns. Detta var ett omständligt tillvägagångssätt, och det ställde till problem vid stavningskontroll, automatisk avstavning och textsökning. De senaste åren har emellertid ligaturerna åter börjat bli vanliga, och det tack vare fontformatet OpenType, som tillåter betydligt fler ligaturer, vilka alla kan genereras automatiskt i vissa datorprogram. (källa)
  7. Samlingsalbum med blandade artister inom samma genre, till exempel jazz, synthpop, rockmusik, dansband etc. Dessa album kan vara från samma tidsperiod (exempelvis ett speciellt år, decennium eller en era inom musikhistorien), eller också omfatta ett gemensamt tema. Ibland går pengarna till välgörenhet. (källa)
  8. Men Ungern halkar även efter era grannar i regionen som Polen, Tjeckien och Slovakien. Varför klarar sig inte Ungern bättre. (källa)
  9. Garagerock är en musikgenre som växte sig stor i början på 1960-talet, främst i USA, men även i andra länder. Ynglingar som lyssnade på brittiska band som The Kinks, The Rolling Stones och The Beatles blev själva inspirerade att börja spela. Termen garagerock användes dock inte på 1960-talet utan tillkom senare. En viktig faktor i populariseringen av garagerock var samlingsalbumet Nuggets: Original Artyfacts from the First Psychedelic Era, 1965–1968 som gavs ut av Elektra Records 1972. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast:

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.