Fars Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder fars, varianter, uttal och böjningar av fars

Fars synonym, annat ord för fars, vad betyder fars, förklaring, uttal och böjningar av fars.

Synonym till fars

Vad betyder och hur uttalas fars

Fars uttalas fars och är ett substantiv -en -er.

Fars betyder:

Ordformer av fars

Singular

fars
obestämd grundform
fars
obestämd genitiv
farsen
bestämd grundform
farsens
bestämd genitiv

Plural

farser
obestämd grundform
farsers
obestämd genitiv
farserna
bestämd grundform
farsernas
bestämd genitiv

Fars är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Fars på Engelska

  • farce - farcical

Hur används ordet fars

  1. Ursprungligen kommer ordet från de gudabilder som i gamla tider (före kristendomen) fanns i folks hus och som föreställde asagudarna och vaner, en sed som antagligen fanns även innan asatron. Det betecknar också de gudar som man föreställde sig skyddade hemmet även om man inte hade bilder av dem (exempelvis inom samernas religion). Man nämner dem även i den första Moseboken: Rakel smugglar bort Labans, sin fars husgudar för att förstöras av sin make Jakob. De kristna såg ofta ned på sådana husgudar och seden är numera utdöd. Denna sed finns kvar inom hinduismen. (källa)
  2. Fars dag firas i Australien den första söndagen i september. (källa)
  3. En häxa eller trollkarls emotionella tillstånd kan vid stark affekt påverka magin. I boken Harry Potter och Halvblodsprinsen förlorade Nymphadora Tonks tillfälligt sina egenskaper som Metamorfmagus (en person som med viljestyrka kan förändra sitt utseende) efter att ha tvingats utstå känslomässigt tumult, som bland annat hade att göra med hennes kärlek till varulven Remus Lupin. Denne besvarade inte kärleken, och därför ändrades Tonks Patronus (en skyddande kraft som tar konkret form) för att visa kärleken till Lupin. Dumbledore berättade för Harry att Merope Gaunt bara kunde visa magiska krafter då hon var bortom sin fars förtryck, men att hon förlorade krafterna igen då hennes kärlek, Tom Dolder Sr, lämnade henne. (källa)
  4. Exempel på komedigenrer inom film är fars, pilsnerfilm, romantisk komedi och skräckkomedi. (källa)
  5. Mirakelspel och mysteriespel spelades till skillnad från det liturgiska dramat inte i kyrkan, utan det spelades på torgen och utanför kyrkan, det spelades inte heller av präster eller munkar, utan av stadens borgare. Liksom mysteriespelen hade mirakelspelen en tung stämning, så man lade in vardagliga och komiska scener, så kallade farser, ordet fars betyder ursprungligen "stoppa in". Skådespelen under medeltiden blev allt folkligare, men moraliska lektioner var fortfarande en stor del av det. Moraliteter handlade, till skillnad från mirakelspel inte om hur det gick om man höll fast vid sin tro, utan om hur det kunde gå för den som inte var troende och levde syndfullt.. Moraliteterna hade en mer vardaglig handling. De här sortens dramer gick ibland ifrån predikan, utan blev istället allmänt lustiga. Ett välkänt exempel är det franska stycket Maître Pathelin, som handlar om en advokat som försöker lura alla andra, men som istället lurar sig själv till slut. (källa)
  6. Fars dag infaller i Sverige andra söndagen i november. (källa)
  7. Perser (även persier eller farser) är en västiransk folkgrupp som utgör majoritetsbefolkningen i Iran (61 % av landets befolkning). De utgör ett av de ursprungliga indoeuropeiska nomadfolk som i jakt på nya betesmarker invaderade den iranska platån omkring år 3000 f.Kr. och successivt assimilerade den inhemska befolkningen av jägare och samlare. De persiska stammar som hade bosatt sig i närheten av sjön Urmia flyttade söderut och erövrade Persis (Parsa), den moderna provinsen Fars, varifrån de fått sin namn. Dessa löst federerade persiska stammar blev en sammanhållen politisk enhet under Akemeniderna. År 553 f.Kr. störtade Kyros II av Persis kung Astyages av Medien, och konsoliderade därmed perserna och mederna i det mäktiga Persiska riket. (källa)
  8. När Ronja är tillräckligt gammal får hon själv upptäcka skogen och vad som finns där. Trots sin fars varningar söker hon upp farorna för att lära sig att vara försiktig. En dag när hon aktar sig för att ramla ned i Helvetesgapet mellan borghalvorna möter hon Birk. Borkarövarna har flyttat in i den övergivna borghalvan och där tänker de stanna. De två prövar nu varandras mod genom att hoppa över Helvetsgapet tills Birk ramlar och blir hängande i kanten. Hon räddar honom med hjälp av sitt rep och ger honom sedan ett knytnävsslag i ansiktet. Mattis blir rasande över att Borkarövarna har flyttat in men det är inte mycket han kan göra åt det. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.