Fastlagsris Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder fastlagsris, varianter, uttal och böjningar av fastlagsris

Fastlagsris synonym, annat ord för fastlagsris, vad betyder fastlagsris, förklaring, uttal och böjningar av fastlagsris.

Vad betyder och hur uttalas fastlagsris

Fastlagsris uttalas fast|lags|ris och är ett substantiv.

Ordformer av fastlagsris

Singular

fastlagsris
obestämd grundform
fastlagsris
obestämd genitiv
fastlagsriset
bestämd grundform
fastlagsrisets
bestämd genitiv

Plural

fastlagsris
obestämd grundform
fastlagsris
obestämd genitiv
fastlagsrisen
bestämd grundform
fastlagsrisens
bestämd genitiv

Fastlagsris är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet fastlagsris

  1. Fastlagsris förekom i en gammal sed från 1600-talet som innebar att man risade varandra, det vill säga att husfadern piskade familjemedlemmarna med riset, antingen på fettisdagen eller långfredagens morgon. Det skulle vara en symbolisk påminnelse om Jesu lidande. Risningen skulle ge bot och bättring. Den övergick under 1700-talet i en lek där barnen piskade sina föräldrar på morgonen och där sjusovarna utsattes för risbastu. Oftast användes björkris, även om annat ris förekom. Liknande traditioner lever fortfarande i exempelvis Lettland och Tjeckien. (källa)
  2. Ett björkris består av ett antal sammanbundna kvistar från ett björkträd. Björkris har traditionellt använts i norra Europa för utsmycknad, och kvarlever i bland annat Sverige i form av påskris och fastlagsris. (källa)

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.