Fermentera Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder fermentera, varianter, uttal och böjningar av fermentera

Fermentera synonym, annat ord för fermentera, vad betyder fermentera, förklaring, uttal och böjningar av fermentera.

Vad betyder och hur uttalas fermentera

Fermentera uttalas ferm|ent|era och är ett verb -de.

Fermentera betyder:

Ordformer av fermentera

Aktiv

fermentera
infinitiv
fermenterar
presens
fermenterade
preteritum
fermenterat
supinum
fermenterande
presens particip
fermentera
imperativ

Passiv

fermenteras
infinitiv
fermenteras
presens
fermenterades
preteritum
fermenterats
supinum

Perfekt particip

fermenterad en
~ + subst.
fermenterat ett
~ + subst.
fermenterade den/det/de
~ + subst.

Fermentera är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Hur används ordet fermentera

  1. När ofarliga mikroorganismer får växa i ett födoämne, konsumerar de ämnen som andra organismer behöver för sin tillväxt. Detta gör att jäst (fermenterad) mat håller betydligt bättre än färsk. Oftast innebär jäst i livsmedel en mjölksyrajäsning vilket innebär att bakterierna producerar mjölksyra och detta brukar kallas att man syrar maten. Vid mjölksyrajäsning sänks pH-värdet vilket gör att andra bakterier som förstör maten inte trivs. Vid exempelvis surströmmingstillverkning så pågår det ett samspel mellan strömmingens egna enzymer och naturligt förekommande mjölksyrabildande bakterier som ur enkla sockerarter i fisken bildar syra. (källa)
  2. Cigarr är ett rökverk tillverkat av fermenterad (genom jäsningsprocesser förädlad) och ofta lagrad tobak, rullad i ett eller flera tobaksblad. Fermentationen reducerar sockerhalten och bryter även ner proteiner. Detta gör att röken blir basisk, vilket i sin tur medför att nikotinet, som är en alkaloid, uppträder fritt i röken. Nikotinet kan därför upptas direkt i munnens slemhinnor, och röken behöver därför inte dras ner i lungorna för att få samma upptagning av nikotin. (källa)
  3. Bokashi är en japansk metod för att kompostera. Bokashikompostering har funnits några år i Sverige, men i ursprungslandet Japan är det en välbeprövad metod som har funnits länge. Med hjälp av mikroorganismer omvandlas vanligt matavfall som kött, grönsaker och kaffesump till jordförbättring som kan användas i rabatten och kökslandet. Proceduren innebär att man varvar hushållsavfall med ett särskilt bokashiströ eller kli i en hink, tappar ur vätska i botten då och då, och låter den fulla kompostlådan stå och fermentera i två-tre veckor. (källa)
  4. Ettan kan sägas vara det första moderna snuset. Under tidigt 1800-tal producerades snus genom att tobak fermenterades vid förhöjda temperaturer i upp till sex månader. Jacob Fredrik Ljunglöf hade en teori: om tobaken kunde behandlas utan fermentering skulle den både smaka bättre och kunna produceras mer effektivt. Han vände sig till sin vän kemisten Jacob Berzelius för att få råd. Tillsammans skapade de en ny metod för att producera snus, genom att använda tobak, salt, vatten och pottaska. Istället för att behöva beredas i månader kunde en sats snus nu bli färdig på en vecka. (källa)
  5. Köttet innehåller trimetylaminoxid, vilket i matsmältningsprocessen bildar trimetylamin, ett gift som ger neurologiska symptom som påminner om extrem druckenhet. Synrubbningar, diarré och kramper som i värsta fall leder till döden kan förekomma. Upprepad kokning och torkning gör köttet ätligt. Traditionellt har det ätits av inuiter, samt i fermenterat skick som surhaj (hákarl) på Island, en motsvarighet till den svenska surströmmingen. (källa)
  6. Kakaopulver eller kakaotorrsubstans är det som återstår efter att fettet, kakaosmöret, pressats ut ur kakaomassa, en massa av malda kakaobönor som dessförinnan fermenterats och rostats. Kakaopulver används i bakverk, chokladdryck, choklad och andra typer av godis. (källa)
  7. Surkål (tyska: Sauerkraut) är vitkål som har fermenterats med hjälp av mjölksyrabakterier. Processen ger kålen bättre lagringsduglighet och högre näringsvärde än färsk vitkål. Maträtten har sitt ursprung i Centraleuropa. Surkål är ett vanligt tillbehör till korv och kötträtter i Tyskland. (källa)
  8. Sojasås eller bara soja är en kryddsås som framställs av sojabönor som tillsammans med bland annat vete och salt fermenterats med hjälp av en svampkultur. Sojasås är mycket vanlig i östasiatisk matlagning (framför allt i Kina, Indonesien och Japan) men har sen 1970-talet blivit populär även i västvärlden. Sojasås finns i många olika varianter vad gäller färg och smak, och dessa varianter har olika användningsområden. Gemensamt är dock att de är någon nyans mellan brunt och svart och att de ger sälta åt maten. Alla sorter kan användas under matlagningen lika väl som bordskrydda. (källa)
  9. Ensilage är fermenterade vallväxter. Ensilage är ett mer högvärdigt foder än hö. Ensilage är den klart vanligaste typen av grovfoder, särskilt i mjölkproduktionen. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.