Fila Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder fila, varianter, uttal och böjningar av fila

Fila synonym, annat ord för fila, vad betyder fila, förklaring, uttal och böjningar av fila.

Vad betyder och hur uttalas fila

Fila uttalas fila och är ett verb -de.

Fila betyder:

Ordformer av fila

Aktiv

fila
infinitiv
filar
presens
filade
preteritum
filat
supinum
filande
presens particip
fila
imperativ

Passiv

filas
infinitiv
filas
presens
filades
preteritum
filats
supinum

Perfekt particip

filad en
~ + subst.
filat ett
~ + subst.
filade den/det/de
~ + subst.

Fila är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Fila på Engelska

  • polish, file

Hur används ordet fila

  1. Beckkol eller gagat är en becksvart, glänsande varietet av stenkol eller brunkol som har mussligt brott.. Den kan vara så fast och så lite spröd att den går att skära, fila och svarva utan att den splittras. Vid slipning får den en vacker polityr av stark fettglans. Den används för tillverkning av smycken (broscher, nålar, armband med mera). (källa)
  2. En nagelfil är ett redskap som används för att fila naglar till en jämn form. Enkla nagelfilar består av en tunn träspatel belagd med sandpapper, vanligen ett finare och ett grövre sandpapper, på vardera sidan. Dessa kallas även sandpappersfilar. Det finns även nagelfilar av metall och av frostat glas. Nagelfilar av metall brukar inkluderas i schweiziska arméknivar och ibland i nagelklippare. (källa)
  3. Skränktång, tång som används för justering av tändernas växelvisa böjning i sidled (skränkning) på sågklingor. En skränktång har oftast en justerbar stoppskruv så att olika lutningsvinklar kan ställas in. Skränkning var förr en vanlig företeelse utförd av hantverkare när de olika handsågar som användes förlorade sin skärpa. Även sågklingor skränktes vid filning av dess sågtänder. De moderna handsågar som finns i handeln har oftast tandspetshärdade sågtänder som ej går att fila. I och med detta används ej en skränktång. De moderna cirkelsågar som är utrustade med hårdmetalltänder kan ej skränkas utan här slipas istället sågtänderna växelvis till en skränkning. Bandsågsblad som ej är tandspetshärdade slipas i maskin och skränks av maskinens skränkutrustning. (källa)
  4. Centrum för undersökningar av duvor (Centro de Interpretación de los Palomares) och naturrum (Aula de la Naturaleza) i Villafáfila, (Zamora, Spanien). (källa)
  5. Fila är ett internationellt varumärke och företag som tillverkar sportkläder och sportskor. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.