Filmmusik Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder filmmusik, varianter, uttal och böjningar av filmmusik

Filmmusik synonym, annat ord för filmmusik, vad betyder filmmusik, förklaring, uttal och böjningar av filmmusik.

Vad betyder och hur uttalas filmmusik

Filmmusik uttalas film|mus|ik och är ett substantiv.

Ordformer av filmmusik

Singular

filmmusik
obestämd grundform
filmmusiks
obestämd genitiv
filmmusiken
bestämd grundform
filmmusikens
bestämd genitiv

Filmmusik är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Filmmusik på Engelska

  • soundtrack, film music

Hur används ordet filmmusik

  1. Särskilt vanlig för verk från den romantiska epoken, samt en bit in på 1900-talet. Förekommer även i filmmusik, med mera. Varierar i storlek. (källa)
  2. Samlingsalbum med låtar som spelas i en viss långfilm, vanligtvis redan tidigare gjorda inspelningar framförda av diverse olika artister (se även soundtrack och filmmusik). (källa)
  3. Symfoniorkestrar är ofta knutna till ett visst konserthus, där de ger regelbundna framträdanden. Förutom detta ges ofta gästkonserter och turnéer. De förekommer också i samband med galor, högtider och utomhuskonserter med mera. De är också förknippade med filmmusik, då många storfilmer använder sig av specialskriven symfonisk musik. (källa)
  4. Inom underhållningsmusiken vanligt förekommande typer av stycken är bland annat programmusik, karaktärsstycken och virtuosa uppvisningsnummer. Smäktande romantik, sentimentalitet och exotism är andra icke ovanliga stildrag inom underhållningsmusiken. Genrens repertoar omfattar också många stycken hämtade frånärbelägna populära genrer som operett-, varieté- och (med tiden) filmmusik. (källa)
  5. I Sverige spelades etnopop från hela världen och även dess rötter i folkmusik i radioprogram som Radio Västindien som startade 1979, och mest var inriktad på 1970-talsreggae och annan karibisk pop som soca, salsa, merenge och zouk. Programmet leddes i bästa folkbildningsanda av en ung Thomas Gylling, och i uppföljaren Rytmdoktorn utforskade han framför allt afrikansk (highlife, juju, kwela, osv) och även asiatisk, latinamerikansk och arabisk etnopop, och inte så lite indisk filmmusik. Senare följde radioprogram med namn som Pang krokodil och liknande och det gjordes även TV-satsningar. I förhållande till poputbudet från NANE-sfären har dock världsmusiken haft liten plats, och det är nästan enbart public service som lyft fram den. När world music-trenden avmattades lades programmen ned, men under 1990-talet började reggaen, som den hade utvecklats, åter att lyftas fram av olika kunniga presentatörer i olika veckovisa entimmesprogram. (källa)
  6. En eftertext presenteras ofta genom ett rullande av en lång lista med all (till skillnad från förtextens faktautdrag av det viktigaste) produktionsinformation. Där ingår rollistan, inspelningspersonal, information om filmmusik, inspelningsplatser och övriga fakta om produktionen. I större filmproduktioner tar denna presentation flera minuter, vilket ger filmmakarna möjlighet att samtidigt spela upp en av filmens melodier. Under efterttexten syns ibland bild- eller filmklipp ur produktionen, bortklippta scener eller en avrundning av filmens slut. (källa)
  7. Filmmusik är en bakgrundsmusik eller musik som beskriver och förhöjer filmens budskap eller rollfigurernas känslotillstånd och förekommer i nästan varje film. Av vissa ses den även som en del av ljudeffekterna. En av de mest kända i den gruppen är Kinasyndromet. Förutom filmmusik avsett film, förekommer filmmusik även till TV- och datorspel. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.