Final Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder final, varianter, uttal och böjningar av final

Final synonym, annat ord för final, vad betyder final, förklaring, uttal och böjningar av final.

Synonymer till final

Vad betyder och hur uttalas final

Final uttalas fin|al [-a´l] och är ett adjektiv -t -a.

Final betyder:

Ordformer av final

Böjning (i positiv) final en ~ + subst. finalt ett ~ + subst. finala den/det/de ~ + subst.

Final är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Andra språk

Final på Engelska

 • final, finale - quarter finals, final match, go to the finals in a competition

Hur används ordet final

 1. Mellan videospel och film, brukar det hävdas att är det mycket vanligt att en adaption från en bra film till ett videospel, blir spelet sämre, bland annat för att den blir så olik, samma sak säger man vice versa (spel till en film). Ett exempel är spelet Super Mario Bros. som det gjordes en långfilm till, men filmen fick negativ kritik från fansen. Ungefär samma sak hände Final Fantasy. (källa)
 2. För slutspelsmatcher i exempelvis Ishockey-VM, Junior-VM och OS får förlängning pågå i max 10 (i final 20) spelminuter. Är det fortsatt oavgjort därefter blir det också här straffläggning. (källa)
 3. Hockeyallsvenskan är den näst högsta nivån i ishockeyns seriespel för herrar i Sverige, och kvalitetsmässigt är ligan rankad som tia i världen. Serien spelas i 52 omgångar med 14 lag som möts två gånger hemma och två gånger borta. Efter serien spelas en allsvensk final mellan de två högst placerade lagen samt en slutspelsserie mellan lag 3 och 8. Dessa åtta lag gör upp om två platser till ett direktkval mot de två lägst placerade lagen i Svenska hockeyligan (SHL). De två lägst placerade lagen i Hockeyallsvenskan spelar en kvalserie med risk för nedflyttning till Hockeyettan. (källa)
 4. Den hund som blivit bäst i rasen går vidare till final med tävlan om "bäst i gruppen" (BIG) och "best in show" (BIS). Dessa finaltävlingar är inofficiella, men den som anmäler sin hund till utställning förbinder sig att delta i dem om hunden går vidare dit. (källa)
 5. Under stora delar av 1900-talet dominerade Indien och Pakistan men idag är Tyskland, Spanien, Australien och Nederländerna de ledande nationerna. Dessutom bör Argentina och Belgien nämnas, vars herrlandslag spelade final vid OS 2016. Landhockey utövas även som inomhusvariant som spelas under höst och vinter och kallas då indoorhockey. (källa)
 6. Tävlingen går till så att deltagare har tre försök att nå resultat. När dessa tre omgångar är avklarade får de åtta med bäst resultat hoppa ytterligare tre hopp i en finalomgång. Om kvalhoppningen har skett i olika gropar får samtliga finalister sex nya hopp i samma grop för att förhållandena ska vara lika. I större mästerskap har man oftast en kvalgräns för att komma till final, vilket kan leda till att det blir fler än åtta i final. (källa)
 7. Sprintloppen har blivit väldigt populära på 2000-talet och körs ibland i stadsmiljö på ditfraktad snö. Loppen är 1-1,5 km långa och man kör kvarts- och semifinaler där de bästa i varje lopp går vidare till en final, allt under en och samma dag. Sprintens motsats kan sägas vara långloppen där det 90 km långa Vasaloppet är det mest kända. (källa)
 8. Vid större tävlingar samlar de olika löpningsgrenarna ofta fler löpare än vad som samtidigt får plats på separata löparbanor på en stadion. Det är regel att man då delar upp kvalificeringen i ett antal olika steg/omgångar. På svenska kan dessa steg heta försök (alternativt heat), mellanheat, kvartsfinal, semifinal och final. De bäst placerade löparna samt de med bästa tider går vidare till nästa omgång. Kvartsfinaler är i de här sammanhangen inte nödvändigtvis fyra, och semifinaler är oftast tre till antalet. I det senare fallet, går ofta de två bäst placerade i varje semifinal samt de därefter två bästa tiderna vidare. (källa)
 9. Melodifestivalen (även Schlagerfestivalen, Schlager-SM eller Svenska Melodifestivalen) är en återkommande svensk musiktävling, anordnad av Sveriges Television. Tävlingens vinnare blir Sveriges bidrag till den europeiska musiktävlingen Eurovision Song Contest (ESC). Sedan 1958 har Sveriges artist och bidrag till Eurovision Song Contest valts ut genom en nationell final, med undantag för åren 1964, 1970 och 1976. Dessa tre år avstod Sverige deltagande i ESC av olika skäl. Den nationella finalen har sedan 1967 gått under namnet Melodifestival, som år 2001 ändrades till Melodifestivalen. Programmet är ett av Sveriges mest sedda. Rekordet sattes 2006, då finalen hade 4 242 000 tittare. (källa)
 10. Damer 100 m Final i Osaka 2007. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.