Flitig Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder flitig, varianter, uttal och böjningar av flitig

Flitig synonym, annat ord för flitig, vad betyder flitig, förklaring, uttal och böjningar av flitig.

Synonymer till flitig

Vad betyder och hur uttalas flitig

Flitig uttalas flit|ig och är ett adjektiv -t -a.

Ordformer av flitig

Böjning (i positiv) flitig en ~ + subst. flitigt ett ~ + subst. flitiga den/det/de ~ + subst. flitige den ~ + mask. subst. Komparation flitigare en/ett/den/det/de ~ + subst. flitigast är ~ flitigaste den/det/de ~ + subst.

Flitig är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Andra språk

Flitig på Engelska

 • hard-working, diligent

Hur används ordet flitig

 1. 1897 introdcuderades dubbla brevkort. De dubbla korten är två stycken kort ihopsatta så att den man skriver till får ett kort att svara på. 1964 började Posten att kalla brevkorten för postkort. Postmuseum har från 70-talet varit en flitig utgivare av brevkort. Man har utnyttjat dem som inbjudningar till sina utställningar. 1993 gav posten en serie brevkort med olika motiv på framsidan. Dessa gick under beteckningen portokort. För tjänstebruk har det funnits tjänstebrevkort och militären har skickat ut bland annat inkalleseorder i form av brevkort som har kallats militärbrevkort. (källa)
 2. Denna novell kretsar kring protagonisten Halfdan Nordenson, en intelligent och flitig man, men som är innesluten i sig själv och totalt empatislös inför andra människors känslor. Berättelsen utvecklas till en psykologisk thriller, som delas in i fyra åldrar där olika människor faller offer för hans empatilöshet. Den siste att falla offer blir han själv. (källa)
 3. Enligt en språkvetenskaplig teori härrör namnet från den urgermanska roten emat- som bland annat betyder uthållig och flitig (jämför med fornhögtyskans emazzig och tyskans emsig). En historisk förklaring ger Snorre Sturlasson i sin Heimskringla där namnet härrör från trönden Kettil Jamte som ledde många trönder österut över Kölen in i Jämtland på grund av kungen Eystein den ondes härjningar i Tröndelagen i mitten av 700-talet. Namnet "jämtlänning" är en sentida svensk synonym till jämte. (källa)
 4. Liknelser kan ofta användas som pedagogisk illustration, eller tvärtom skapa en tankeställare så man får fundera ut meningen eller söka mera kunskap. Välkända är till exempel Jesu liknelser och uttryck i Ordspråksboken i Bibeln. Flera av dessa har förankrats i olika språkbruk ursprungligen bland kristna och judar, och hör till standarduttrycken i svenskan som idiom, ex. "flitig som en myra", "fara fram som ett jehu", "som en ulv i fårakläder" eller snarlikt liknelser "förbjuden frukt smakar bäst", "slå sig för sitt bröst". (källa)
 5. Behovet av musik inom Försvarsmakten påkallade dock ett omtänkande: uppsättandet av den värnpliktiga Arméns musikpluton 1982, (sedan 1994 Arméns musikkår), Arméns dragontrumpetarkår 1990, (1994-2007 Livgardets dragontrumpetarkår och från 2008 Livgardets dragonmusikkår), Arméns trumkår 1992 (nedlagd 2009) samt Arméns musikkår Norrland 1993 (nedlagd 2001). Därutöver finns den heltidsanställda Marinens musikkår i Karlskrona. Slutligen finns alltjämt omkring trettio hemvärnsmusikkårer, vilka tar flitig del i ceremonier och högvaktsbestridande. (källa)
 6. Många kända personer har skrivit dagbok, till exempel tonåringen Anne Frank och engelsmannen Samuel Pepys, som skrev sin på en egen kod. Pepys levde på 1600-talet, men hans dagbok kommer ständigt i nya upplagor. En av tidigare svenska dagbokskribenter (under åren 1644-1699) är Erik Johan Meck. Axel von Fersen som var en mycket flitig dagboks- och brevskrivare skrev, utifrån sin position vid det franska hovet i Versailles under den franska revolutionen, ett historiskt dokument av stort forskningsintresse. Dagboken i sin helhet, har dessvärre blivit något otillgänglig för såväl svensk som fransk forskning, då manuskriptet är skrivet på franska och ligger förvarat på Riksarkivet i Stockholm. (källa)
 7. En svenskspråkig "känner" att det heter "John skadade sig i handen", en engelskspråkig "känner" att det heter "John hurt his hand". Båda följer omedvetet mycket komplicerade regler. Språkkänslan för ett främmande språk eller en främmande dialekt måste de flesta bygga upp med både systematiska studier och flitig användning av språket. De flesta människor har osäkrare känsla för andra språk än ett väl förankrat modersmål. (källa)
 8. Tillfällig spänningshuvudvärk kan ofta kureras med vila och avslappning. Ofta används läkemedel som innehåller paracetamol eller inflammationshämmande smärtstillande medel som acetylsalicylsyra, ibuprofen eller naproxen. Alltför flitig användning av smärtstillande medel medför tyvärr risk för så kallad läkemedelsöveranvändningshuvudvärk. Vid långvarig och svårbehandlad kronisk spänningshuvudvärk hjälper oftast tricykliska antidepressiva (TCA), till exempel tryptizol, vilka ska tas på kvällen. (källa)
 9. Vid hård stekning, speciellt av kött och fisk, kan det bildas stekytemutagener, vilket är ämnen som kan inverka negativt på kroppens celler. Riskerna med dessa ämnen är inte helt klarlagda, men det finns trots det allmänna hälsorekommendationer att undvika alltför flitig konsumtion av hårt stekt föda. (källa)
 10. Värmeböljor går ofta hand i hand med torka. I värmens spår följer därför ofta våldsamma skogsbränder och stora skador för jordbruket. El-avbrott förekommer också många gånger. Detta orsakas av att elnätet blir överbelastat på grund av framförallt flitig användning av luftkonditionering. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.