Flyttlasspolitik Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder flyttlasspolitik, varianter, uttal och böjningar av flyttlasspolitik

Flyttlasspolitik synonym, annat ord för flyttlasspolitik, vad betyder flyttlasspolitik, förklaring, uttal och böjningar av flyttlasspolitik.

Vad betyder och hur uttalas flyttlasspolitik

Flyttlasspolitik uttalas flytt|lass|pol|it|ik och är ett substantiv.

Ordformer av flyttlasspolitik

Singular

flyttlasspolitik
obestämd grundform
flyttlasspolitiks
obestämd genitiv
flyttlasspolitiken
bestämd grundform
flyttlasspolitikens
bestämd genitiv

Flyttlasspolitik är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet flyttlasspolitik

  1. Flyttlasspolitik är en benämning, särskilt under 1960- och 1970-talen, på statsmakternas åtgärder i syfte att nå ökad geografisk rörlighet på arbetsmarknaden. Genom statliga bidrag stimulerades en folkomflyttning från landsbygden och mindre tätorter till främst storstadsområdena. Arbetskraften ansågs därmed kunna sättas in på de mest produktiva uppgifterna. Filosofin bakom återfinns främst i den av LO 1961 utgivna skriften "Samordnad näringspolitik". Politiskt sett drevs kraven på ökad geografisk rörlighet av den socialdemokratiska regeringen med stöd av Folkpartiet och Högerpartiet (Moderata samlingspartiet).
  2. Begreppet är mindre vanligt på 2000-talet, men används ibland om EU:s politik för att underlätta arbetskraftens rörlighet, de fyra friheterna. Rätten att flytta har dock inte kompletterats med en politik som försöker sätta press på arbetstagare att flytta till andra länder, och termen flyttlasspolitik är därför delvis missvisande i detta fall. Principen finns kvar i Sverige, eftersom de som varit arbetslösa en längre tid måste söka arbete i hela landet och acceptera arbeten de får, om de ska få arbetslöshetsersättning. Det är under 2000-talet en nettoinflyttning till flera större svenska städer från landet i övrigt, även om t.ex. Malmö har en nettoutflyttning mot övriga landet och får sin huvudsakliga inflyttning från utlandet.
  3. Flyttlasspolitiken fungerar bäst för yngre personer och ensamstående, som får flytta dit de kan få arbete. De som äger sin bostad har ofta svårt att sälja den om företag på hemorten lagts ned. Det är också svårt att hitta ny bostad på tillväxtorter på grund av bostadsbrist. Även på 1960-talet var det bostadsbrist vilket löstes med ett massivt byggande, miljonprogrammet. Gifta och sambor kan ha svårt att båda hitta arbete på en ny ort, något som inte var ett lika stort problem på 1960-talet då många kvinnor var hemmafruar. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.