Frakta Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder frakta, varianter, uttal och böjningar av frakta

Frakta synonym, annat ord för frakta, vad betyder frakta, förklaring, uttal och böjningar av frakta.

Synonymer till frakta

Vad betyder och hur uttalas frakta

Frakta uttalas frakta och är ett verb -de.

Frakta betyder:

Ordformer av frakta

Aktiv

frakta
infinitiv
fraktar
presens
fraktade
preteritum
fraktat
supinum
fraktande
presens particip
frakta
imperativ

Passiv

fraktas
infinitiv
fraktas
presens
fraktades
preteritum
fraktats
supinum

Perfekt particip

fraktad en
~ + subst.
fraktat ett
~ + subst.
fraktade den/det/de
~ + subst.

Frakta är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Frakta på Engelska

  • carry, freight - the coal was carried to the coast in large barges

Hur används ordet frakta

  1. För vagnar som skall frakta mer skrymmande än tungt gods kan man använda endast en axel i vardera vagnsändan. För tungt gods användes 2-axliga boggier. Vid lågbyggda vagnar används ofta en jacobsboggi som delas mellan två eller flera fast hopkopplade vagnar. Speciellt vanligt i USA där man vill stapla två containrar ovanpå varandra. (källa)
  2. Hemoglobin, ofta förkortat Hb, är ett protein som finns i röda blodkroppar hos människan och många djur. Hemoglobinet står för syrgastransporten i blodet. I äldre litteratur stavas det ibland hämoglobin. Hemoglobinet transporterar syrgas från lungorna ut till kroppens övriga vävnader, exempelvis musklerna och hjärnan. Där lämnar hemoglobinet av sitt syre och plockar upp avfallsprodukten koldioxid för att frakta den tillbaka till lungorna, där den lämnar kroppen. (källa)
  3. En iskarl var en person som levererade is till hushåll, framför allt till isskåp. Iskarlar använde häst och vagn för att frakta isen, och gick senare över till att använda lastbilar. Yrket har ersatts av kylskåp. (källa)
  4. Koffert är också en ålderdomlig benämning på en bils bagageutrymme, eftersom man surrade fast koffertar på tidiga bilar för att kunna frakta bagage. (källa)
  5. Konditionsträning ökar alla dessa komponenter utom maxpuls som främst styrs av gener och ålder. Det ökar förekomsten av kapillärer och kollateralkärl och det ökar antalet mitokondrier i de muskelceller som används. Även blodets förmåga att frakta syre till arbetande muskler ökar då kroppens totala blodvolym ökar med uthållighetsträning. Att lungornas kapacitet inte utgör en begränsande faktor kan du testa. Även om du arbetar på din maximala förmåga så går det att öka andningsfrekvensen. (källa)
  6. En pallkrage är en ram som fästs vid lastpallens ytterkant och som gör det möjligt att frakta mindre gods som annars skulle kunna falla av från pallen. Pallkragar kan också byggas på varandra på höjden. (källa)
  7. Den första beskrivna linbanan uppfördes 1644 av Adam Wiebe i den tyska staden Danzig för att frakta jord ner för ett berg. I Sverige skrivs om linbanor som "flygande skottkärror" först år 1825 av Georg Scheutz i Journal för Manufakturer och Hushållning. 1834–1836 uppfanns den spunna stållinan (samtidigt i Tyskland och England), och först därefter kunde linbanorna få betydelse som transportmetod. (källa)
  8. Stora mjölkkrukor användes från 1920-talet för att frakta mjölk mellan lantgård, mejeri och mjölkbutik. De var behållare med lock och två handtag, som användes för frakta råmjölk från en mjölkleverantör till ett uppköps- eller andelsmejeri, för returfrakt av skummjölk (blåmjölk) eller vassle och för distribution av mjölk från mejeri till mjölkbutiker. För frakt av råmjölk ersattes mjölkkruksfrakt från omkring 1970 efter hand av tankbilar. För distribution av konsumentmjölk ersattes mjölkkrukor av konsumentförpackad mjölk först i glas, och senare i papper eller plast, från omkring 1950. (källa)
  9. Progress M1 är en variant som kan frakta mer bränsle än torr last till rymdstationer. Denna variant har flugits 11 gånger. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.