Frusit Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder frusit, varianter, uttal och böjningar av frusit

Frusit synonym, annat ord för frusit, vad betyder frusit, förklaring, uttal och böjningar av frusit.

Vad betyder och hur uttalas frusit

Frusit uttalas frusit se under ¹frysa.

Ordformer av frusit

frusit se under ¹frysa

Andra språk

Frusit på Engelska

  • frozen

Hur används ordet frusit

  1. Troligen tillverkades glass i Europa 400 f.Kr, då Alexander den store var mycket förtjust i en blandning av honung, fruktsaft och mjölk som frös genom att blanda med hårdpackad snö. Under de första århundradena efter Kristi födelse fanns det butiker i Rom som sålde heta drycker på vintern och isade eller frysta drycker på sommaren. Dessa framställdes med hjälp av snö som hämtades från bergen av slavar ditsända av kejsar Nero (50 e Kr). Snön användes sedan för att frysa honung och fruktkött till glass. (källa)
  2. För att jämföra storleken av meridianbågen, som fåtts via de astronomiska beräkningarna, med längdavståndet från Kittisvaara till Torneå behövs en uppmätning av en baslinje som ska förenas med triangelkedjan. Genom att veta baslinjens längd kunde längden på triangelsidorna räknas ut och slutligen också avståndet mellan ändpunkterna. Baslinjen hade de dragit över älven vid Aavasaksa där älven är mycket bred. Baslinjens ändpunkter gjordes synliga från Aavasaksa och Huitaperi. Längden av denna bas uppmättes med mätstänger av trä i december 1736 då älven frusit till is. Baslinjen var cirka 1,5 mil och gick över älven från norra ändpunkten vid byn Närkki, vid älvens östra strand, till södra ändpunkten vid byn Niemis på älven västra strand. (källa)
  3. Isbitar kan tillverkas genom att man fyller en särskild isform eller islåda med vatten som sedan förvaras i minusgrader (exempelvis i frysen) tills vattnet frusit till is. Om man vill ha isbitar som inte är vita utan transparenta kan man koka vattnet några gånger innan man häller det i formen. Man kan även fylla isformar med andra vätskor än vatten. Isformar finns för olika isbitsformer. Vanligen är formerna avsedda för kuber eller rätblock och tillverkade i plast. Det finns även ismaskiner som kan tillverka isbitar på 6-18 minuter. (källa)
  4. En kylklamp är en sluten plastbehållare fylld med vatten eller annan frysbar vätska. Behållaren har ofta formen av ett platt rätblock med en permanent igenpluggad öppning på ena kortsidan. Vid användning läggs kylklampen i en frysbox till dess att dess innehåll har frusit. När kylklampen är fryst används den som kylelement i en kylväska i syfte att sänka temperaturen i kylväskan och därmed kyla den mat eller dryck som förvaras däri. När kylklampen har tinat upp kan den återanvändas om den läggs i frysen igen. (källa)
  5. Isbanor används till skridskosport och annan issport. När isen som används har frusit endast genom kallt väder, kallas den naturis, medan is som har frusit genom kylaggregat kallas konstis. Konstis används nästan alltid nu för tiden, för att ha säkrare tillgång till is, för att få en längre idrottssäsong och för att konstisen ofta kan prepareras lättare så att den får en jämnare och hårdare yta, vilket är till fördel för skridskoåkarna. I vissa fall har isen ersatts av kolsyreis och flytande kväve. (källa)
  6. Arterna är oftast lätta att odla. Några kräver kalkrik jord. De klättrande typerna bör planteras så att blad och blommor får sol och värme. Rötterna behöver sval och skuggig placering. En klematis som frusit ned under vintern kan vara mycket långsam på att växa upp igen, men ändå vara vid liv. Om man misstänker att en planta är död är det säkrast att inte gräva bort den förrän på sensommaren. (källa)
  7. Dubbelbock är en starkare variant av bocköl. Eisbock (Tyska:is-bock) är en variant där ölet kyls kraftigt och därefter tas den del av ölen som frusit bort och denna process höjer alkoholhalten något ytterligare. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.