Frusen Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder frusen, varianter, uttal och böjningar av frusen

Frusen synonym, annat ord för frusen, vad betyder frusen, förklaring, uttal och böjningar av frusen.

Synonym till frusen

Vad betyder och hur uttalas frusen

Frusen uttalas frusen och är ett adjektiv fruset frusna.

Frusen betyder:

Ordformer av frusen

Böjning (i positiv) frusen en ~ + subst. fruset ett ~ + subst. frusna den/det/de ~ + subst. frusne den ~ + mask. subst. Komparation frusnare en/ett/den/det/de ~ + subst. frusnast är ~ frusnaste den/det/de ~ + subst.

Frusen är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Andra språk

Frusen på Engelska

 • frozen - cold, I feel frozen
 • frozen - the lake is frozen (over)

Hur används ordet frusen

 1. Ordet gelatin kommer av franskans gélatine, och det har funnits i svenskan i skriven form sedan 1846. Det är avlett av latinets gelatus ('frusen'). Det har således samma ursprung som gel och gelé (hämtat från franskan 1717), stelnade produkter som också de har ord som går tillbaka till franska eller latinska ord för frost eller frusen. Franskans gel betyder frost, och släktord är glass (efter franskans glace, 'is') och italienskans gelato ('glass'). (källa)
 2. År 1550 omtalas för första gången köldblandningar framställda med salpeter i vatten. Detta blev en revolution för glasstillverkningen och innebar att man kunde framställa glass i modern mening, en hårdfrusen jämn massa. Mot 1600-talets slut hade man funnit att en blandning av is eller snö och grovt salt kunde sänka temperaturen till minus 15 eller minus 20 grader. (källa)
 3. Grundvattenbildningen varierar över året och brukar normalt vara som störst under vår och höst då nederbörden är som störst. På sommaren förångas stora delar av nederbörden innan det når marken och växter tar upp och förbrukar stora delar av markvattnet. Det medför att ingen grundvattenbildning sker och grundvattenmagasinet minskar med sjunkande grundvattennivåer som följd. På vintern sker ingen eller mycket liten grundvattenbildning som följd av att marken är frusen och vatten inte kan tränga igenom jorden. Grundvattenbildning beror alltså såväl på nederbörd som på växtlighet och klimat. (källa)
 4. Arten är en populär matfisk som är föremål för trål- och långrevsfiske i stora delar av utbredningsområdet och säljes både färsk och frusen. (källa)
 5. En isvak är ett område i frusen sjö, hav eller vattendrag där isen, oftast på grund av belastning, har spruckit och bildat ett hål. Isvakar kan också tas upp av människor, bland annat för vinterbad. (källa)
 6. Polära, eller kalla, glaciärer finns framförallt i polara områden. Dessa kännetecknas av att hela massan är frusen och inget eller mycket lite vatten finns tillgängligt. Dessa glaciärer är bottenfrusna, vilket gör att underlaget inte påverkas nämnvärt av dem. Deras eroderande egenskaper är därför försumbara. (källa)
 7. Kristallografi (kristallografisk) är en experimentell vetenskap som studerar atomstrukturer i solida material. I äldre litteratur betecknar namnet vetenskaplig forskning av kristaller. Ordet härstammar från grekiska ordet crystallon = kall droppe / frusen droppe (med den förlängda betydelsen till alla solida material, med någon form av transparens) och graphein = skriva. (källa)
 8. Kubisk tätpackning (ccp - cubic close(st) packing/packed), är den tätpackade kristallstrukturen som består av ett fcc-gitter (kubiskt ytcentrerat) med som bas en atom. Bland andra har koppar, silver, guld, nickel, aluminium, frusen argon och C60 denna struktur. Ofta skiljer man inte ccp från fcc, men i noggrant språkbruk är fcc en gittertyp (ett Bravaisgitter) medan ccp är en strukturtyp. (källa)
 9. Kälkhockey utvecklades i Stockholm under 1960-talet. En klubb spelade 1961 på en frusen insjö med mindre mål och utan målvakt. Till klubbor användes cykelstyre. 1966-1967 testade ett lag i Stockholm spel på utomhusrink, fortfarande med mindre mål och utan målvakt. i mars 1969 for ett lag från Oslo iväg till Stockholm för att spela. I Stockholm startades en serie 1969, med fem lag där både handikappade och icke-handikappade spelare deltog. Lagen hade ingen organiserad träning, och spelade bara en-två matcher per år under åren 1971-1980. Vid vinter-OS för handikappade 1976 spelades en uppvisningsmatch mellan svenska lag, och för första bevakades kälkhockey i television. Under världsmästerskapen i vintersport 1982 i Les Diableretes Schweiz. 1981 startades det första kälkhockeylaget i Storbritannien, och 1982 det första kälkhockeylaget i Kanada. I Oslo anordnades 1986 första världsmästerskapet i iskälkracing, kälkhockey, och utförsåkning i pulka. I kälkhockey tävlade Sverige, Storbritannien och Norge i ett inofficiellt världsmästerskap. I maj 1988 hölls internationella matcher i Oslo, med Norge och Storbritannien som deltagare. 1989 tävlade för första gången ett norskt landslag i en kälkhockeyturnering i Ottawa. Båda länderna tävlade också i iskälkracing. Första kälkhockeylaget i USA startades 1990. I Japan bildades det första klubblaget i slutet av 1993. Estland startade ett landslag i januari 1993. Det första laget i Tyskland startades i Hannover 1996, och säsongen 2000/2001 startades Bundesliga i kälkhockey. (källa)
 10. Rotvältor kan utgöra stora risker när de skall tas om hand och sådant arbete bör endast utföras av yrkesfolk. När stammen kapas kan rotdelen falla framåt eller bakåt och skada eller döda människor eller djur om inte säkerhetsåtgärder vidtas. Särskilt stor risk för det föreligger om marken är frusen då stammen kapas och rotdelen inte faller. När marken sedan tinar kan rotdelen falla okontrollerat. Timmerbrötar med stammar i spända bågar, blandat med rotvältor är en mardröm, som endast kan bearbetas från en maskin. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast:

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.