Kall Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder kall, varianter, uttal och böjningar av kall

Kall synonym, annat ord för kall, vad betyder kall, förklaring, uttal och böjningar av kall.

Synonymer till kall

Vad betyder och hur uttalas kall

Kall uttalas kall och är ett adjektiv -t -a.

Ordformer av kall

Böjning (i positiv) kall en ~ + subst. kallt ett ~ + subst. kalla den/det/de ~ + subst. kalle den ~ + mask. subst. Komparation kallare en/ett/den/det/de ~ + subst. kallast är ~ kallaste den/det/de ~ + subst.

Kall är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Andra språk

Kall på Engelska

 • cool, cold - it is cold outside, in a coldly calculated manner, cold water
 • calling, vocation - he considered his job as a doctor his calling

Hur används ordet kall

 1. Viskositeten hos gelatin / vattenblandningen är störst när den gelatinkoncentrationen är hög och blandningen hålls kall vid cirka 4 °C. För livsmedelsindustrin är dessa egenskaper viktiga, inte minst när det gäller lågfettprodukter av diverse slag eftersom smältegenskaper i munnen påminner om fett. (källa)
 2. Glasbruk, glashytta, är en plats för tillverkning av glasprodukter. Den består oftast av en varm och en kall del. I den varma delen, hyttan, smälts och formas glasmassan av arbetarna eller maskiner till produkterna. I den kalla delen bearbetas sedan produkterna efter kylning genom slipning, målning eller gravering till färdiga produkter. (källa)
 3. Mineralullen har låg skrymdensitet genom att den till största delen består av luft. Genom att luften hålls stilla, ger mineralull god värmeisolering. Eftersom luften ska hållas stilla är det viktigt att isoleringen skyddas mot tryckskillnader som skulle kunna leda till att kall luft eller heta brandgaser strömmar genom mineralullen. Där den inte är inbyggd på annat sätt kan vindskydd av t.ex. träfiberskivor, papp eller papper behöva ordnas. Eftersom skrymdensiteten är låg blir värmekapacitiviteten låg d.v.s. det går inte åt mycket värme/kyla för att värma/kyla ullen och ändringar i utomhustemperaturen kan därför slå igenom relativt fort inomhus även om byggnaden är väl isolerad vilket kan synas som en paradox, men alltså beror på att kvoten mellan värmeledningsförmåga och den volymetriska värmekapacitiviteten (denna kvot kallas termisk diffusivitet) inte är låg. (källa)
 4. Sida är fett fläsk. Äts ofta tillsammans bruna bönor och steks i ugn för att ätas kall som pålägg (honungsfläsk). Kan även rimmas och kallrökas och kallas då bacon. Används också till rullsylta. (källa)
 5. Grynkorven kokas och äts tillsammans med potatismos och lingonsylt eller med kokt potatis och pepparrots- eller senapssås. Lokalt används kall kokt grynkorv som smörgåspålägg. (källa)
 6. Guacamole är en kall avokadobaserad sås från det mexikanska köket. Den används som tillbehör till olika rätter som tacos. Den används även som dipp. (källa)
 7. Gubbröra är en maträtt vanligen bestående av hackad ansjovis (med eller utan spad), kokt ägg, gräslök och dill som blandas. Den kan serveras kall eller varm (stekt). (källa)
 8. Blixthalka, även kallad ishalka och svarthalka, är svår halka som framför allt uppstår vid underkylt regn. När underkylt regn träffar en kall markyta fryser den och bildar glattis. Glattisen är ofta genomskinlig vilket gör den svår att se. Blixthalka kan även uppstå vid frysande regn. (källa)
 9. Hettiterrikets kärna låg i det inre av Anatolien och omgavs av bergskedjor i norr och söder, vilket avskilde landet från kusterna vid Svarta havet och Medelhavet. Höglandet präglades av ett inlandsklimat med en kall vinter med snö och regn och en varm och torr sommar. Klimatet var förmodligen våtare under bronsåldern än idag. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast:

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.