Fästad Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder fästad, varianter, uttal och böjningar av fästad

Fästad synonym, annat ord för fästad, vad betyder fästad, förklaring, uttal och böjningar av fästad.

Synonym till fästad

Hur används ordet fästad

  1. Om ett föremål är fästat vid sköldkanten endast på en sida, så kallas det framkommande (om det är ett föremål), framstigande (om det är en varelse) eller framväxande (om det är en växt) eller motsvarande. Förledet är upp- om bilden är fästad vid fältets nederkant. (källa)
  2. Pimpel är en vid fiskereven fästad bete, vilken gör att man genom ett i isen borrat hål, rytmiskt kan dra upp reven mot ytan, och låta den sjunka igen, varvid förbisimmande fiskar fastnar vid krokar på reven eller pimpeln. Den idag kanske mest omtyckta fiskemetoden för hobbyfiskare, som kräver minst arbete, och välämpar sig för en solig helgdag. När man pimplar används ofta inget agn utan istället har man en pirk för att locka fiskarna och som tyngd samt en liten tre-krok. Se pimpling. (källa)
  3. En koffert är en kista avsedd för förvaring av kläder och andra personliga tillhörigheter under transporter. Kofferten består av en låda, med lock fästad med gångjärn och någon låsanordning. Den är ofta större än en resväska (en äldre benämning för resväska var just handkoffert) och har ofta handtag på kortsidorna. Den är inte avsedd att bäras manuellt längre sträckor, utan för transport med till exempel järnväg, båt eller som bagageutrymme längst bak, eller fram på bilar, vilket var vanligt på vissa bilmodeller fram till och med 1920-talet. En koffert kan även vara inredd som en garderob med plats för hängande kläder och ha lådor, och kallas då ibland för resegarderob. Koffertar kan vara gjorda i många material men har ofta en stomme av trä. De kan vara klädda i skinn men även vara gjorda av flätad rotting. (källa)
  4. Lavetter kan vara fasta eller rörliga. En fast lavett är fästad vid underlaget medan en rörlig lavett är försedd med hjul så att den kan transporteras bakom hästar eller ett dragfordon. En lavett kan också vara fartygs- eller fordonsmonterad - det vill säga ett fast lavettage som skruvats fast i ett fartyg eller ett markfordon. (källa)
  5. Nässeldjuren är ensamma om att ha nässelceller, vilka framförallt sitter på tentaklerna och används för att fånga byten och som skydd. I varje nässelcell finns en tagg, fästad vid en spirallindad tråd. På utsidan av cellen finns en sorts avtryckare och när något kommer nära den skjuts taggen ut. Vissa artgrupper har bara hullingförsedda taggar medan andra har nässelceller med giftblåsa. (källa)
  6. Skakel, skackel, även kallad skalm eller tidigare fimmelstång, är en stång av trä eller metall som sitter fästad vid ett fordon för anspänning av en dragare. Dragdjuret placeras mellan två skaklar som fästs vid selens däckelgjord med en rem eller så kallad selpinne. Med skaklarna hålls fordonet igen, till exempel i utförsbacke. Om man inte använder linor till selen, dras fordonet uteslutande med skaklarna. (källa)
  7. En slängkälke är ett lekredskap bestående av en kälke fästad i en vågrät eller svagt lutande stång. Stångens andra ände är fäst i en stolpe på sådant sätt att stången och kälken kan rotera runt stolpen. När kälken löper på is och stången skjuts vågrätt kan kälken komma upp i hög fart. Stången och kälken är ofta av trä med metallbeslag. Slängkälkar installeras vintertid i Stockholms parker. (källa)
  8. De flesta sockerskrin är delade i två delar, en större övre del med ett öppningsbart lock och en perforerad botten, på vilken en speciell kniv med ett mothåll sitter fästad. Den undre delen innehåller ofta en låda som kan dras ut på ena sidan. Denna utformning har med användningen att göra. Sockertoppen förvaras och huggs upp till sockerbitar i den övre delen. Det strösocker som bildas vid upphuggningen borstas ned genom hålen i bottnen till den undre delen där det fångas upp i lådan. På så sätt fick man både bitsocker och strösocker och minimalt med spill. Sockerskrinen kom ur bruk när sockerbitar och strösocker började tillverkas industriellt. (källa)
  9. Trapets (cirkus) – ett gymnastiskt redskap bestående av en enkel pinne eller stång fästad mellan två linor som kan gunga fritt, vanligt förekommande på cirkus. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.