Fixerad Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder fixerad, varianter, uttal och böjningar av fixerad

Fixerad synonym, annat ord för fixerad, vad betyder fixerad, förklaring, uttal och böjningar av fixerad.

Synonymer till fixerad

Andra språk

Fixerad på Engelska

 • obsessed, fixed

Hur används ordet fixerad

 1. Under senmedeltiden utvecklades galärer vars åror hade fixerad rörelseaxel och där endast ren muskelkraft därför var av betydelse. Det blev vanligt under 1500-talet att använda slavar, krigsfångar och dömda förbrytare som tvångsarbetskraft. (källa)
 2. Hornhinnan står för ca 2/3 av ljusets brytning i ögat, resten står linsen för, samtidigt som hornhinnans brytning är fixerad medan linsen kan ändra form. En ojämnt krökt hornhinna ger upphov till astigmatism, vilket kan korrigeras med hjälp av glasögon, linser eller ögonlaserkirurgi. (källa)
 3. Med hjälp av en grovtandad, fast fixerad kam (t.ex. spikar inslagna i en träplatta) repas fröhusen bort från de torra linplantorna. Fröna tas tillvara för kommande års utsäde eller andra ändamål, som att mala dem till kreatursfoder. (källa)
 4. År 1970 fick Elis Lindén Kungliga Ingenjörsakademiens guldmedalj för sin uppfinning av tornkranen. Tornkranen är en modern form av självbalanserad kran. Fixerad vid marken så ger tornkranen oftast den bästa kombinationen av lastförmåga och lyfthöjd. Den används oftast vid konstruktionen av högre byggnader. För att spara plats kan själva tornet vara inbyggt i byggnaden (vanligare utomlands), på taket. En horisontell asymmetriskt avvägd bom är balanserad på toppen av tornet med en motvikt i den korta änden av bommen. (källa)
 5. Nordstjärneorden har fem värdigheter och blått band med gula kanter. Ordens devis är Nescit Occasum (latin: "den vet inte av någon nedgång") vilket syftar på Polstjärnan (Nordstjärnan) som är fixerad på himlavalvet. Till orden hör även Nordstjärnemedaljen. (källa)
 6. I många radioteleskop är våglängden mer eller mindre fixerad, så att instrumentet endast tillåter observationer inom ett mycket snävt intervall. Eftersom radiovågorna inte hejdas av moln i atmosfären och radioteleskopen är okänsliga för ljus kan man utföra radioastronomiska observationer oberoende av vädret och vid alla tider på dygnet. (källa)
 7. För solida objekt som stenplaneter och asteroider har rotationsperioden ett enda värde. För kroppar bestående av gas, vätska eller plasma, till exempel stjärnor och gasjättar skiljer sig rotationen från ekvatorn till polerna i ett fenomen som kallas differentiell rotation. Generellt sett avser rotationsperioden för en gasjätte dess inre rotationsperiod som bestäms från rotationen av planetens magnetfält. För objekt som inte är sfäriskt symmetriska är rotationsperioden generellt inte fixerad, även i frånvaron av tidvattenkrafter. Tröghetsmomentet runt dess rotationsaxel kan variera, och därmed även rotationshastigheten. Hyperion, en av Saturnus månar, uppvisar detta beteende och har en rotationsperiod som beskrivs som kaotisk. (källa)
 8. Detta är den mest fundamentala av alla suggestioner. Den spontana suggestionen börjar med att en person blir fixerad vid en idé som sedan utmynnar i en suggestion. (källa)
 9. Sekantlinjen kan användas för att approximera tangenten för en kurva i en punkt P. Om sekanten för kurvan definieras genom de två punkterna P och Q, med P fixerad och Q varierbar, så kommer sekanten att närma sig tangenten när Q närmar sig P (antag att punkten bara har en tangent). (källa)
 10. I sporter som pingis, tennis och volleyboll har man ingen bestämd speltid, utan matchen pågår i stället ett visst antal set och bollar och avslutas när den ena sidan har vunnit bollar med visst bestämt övertag. Liknande avgöranden görs i kägelsporter som bowling och boule. Inte heller golf har någon fixerad speltid. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.