Fixativ Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder fixativ, varianter, uttal och böjningar av fixativ

Fixativ synonym, annat ord för fixativ, vad betyder fixativ, förklaring, uttal och böjningar av fixativ.

Vad betyder och hur uttalas fixativ

Fixativ uttalas fix|at|iv [-i´v] och är ett substantiv -et; pl. fixativ.

Fixativ betyder:

Ordformer av fixativ

Singular

fixativ
obestämd grundform
fixativs
obestämd genitiv
fixativet
bestämd grundform
fixativets
bestämd genitiv

Plural

fixativ
obestämd grundform
fixativs
obestämd genitiv
fixativen
bestämd grundform
fixativens
bestämd genitiv

Fixativ är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet fixativ

  1. Genom att variera tryck och vinkel på kolet kan konstnären modellera linjer med olika karaktär och toning sker genom att kolet dras ut med fingrarna. Kol spänner över hela området från djup svärta till ljusa gråtoner. Kolet är mjukt och färdiga kolteckningar sprutas med fixativ så att de inte smetar. För att återge sitt valda motiv så troget som möjligt behöver man träna sitt öga och sin hand. Kolteckningen ger stora möjligheter att återge inte bara form utan även volym. Att teckna mera komplicerade motiv som träd och växter kräver mera än olika enkla motiv som exempelvis frukter. (källa)
  2. En pastellteckning är mycket känslig för beröring, och den färdiga tavlan måste alltid glasas. För att förhindra oönskade effekter av beröring kan också så kallad "fixativ" sprayas över tavlan. (källa)
  3. Kolteckning kräver ett papper med gräng, det vill säga en pappersyta som river av kolet när man för det över papperet. Det avrivna kolet fäster oftast dåligt mot papperet. För att bevaras måste därför skisser till mer beständiga kolteckningar ges ett särskilt skydd. Detta kan göras med ett tunt lager lack så att kolet inte lossnar. Detta lack, som brukar kallas fixativ, kan exempelvis utgöras av harts löst i etanol (i dagligt tal kallat sprit). Detta sprutas med en fixerspruta över teckningens framsida, eller alternativt mot baksidan, varvid fixativet sugs in i det mer eller mindre porösa papperet och klistrar fast kolkornen underifrån. (källa)
  4. Fixativ, fixativspray eller fixeringsspray används för att binda färgpartiklarna och bilda en skyddande hinna på blyertsteckningar, kolteckningar, pastellmålningar eller akvarellmålningar. Man använder då harts, som är löst i sprit. Skisser till mer beständiga kolteckningar med träkol eller syntetiskt kol måste fixeras med till exempel hartshaltig vätska för att bevaras. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.