Gaffel Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder gaffel, varianter, uttal och böjningar av gaffel

Gaffel synonym, annat ord för gaffel, vad betyder gaffel, förklaring, uttal och böjningar av gaffel.

Vad betyder och hur uttalas gaffel

Gaffel uttalas gaffel och är ett substantiv -n gafflar.

Ordformer av gaffel

Singular

gaffel
obestämd grundform
gaffels
obestämd genitiv
gaffeln
bestämd grundform
gaffelns
bestämd genitiv

Plural

gafflar
obestämd grundform
gafflars
obestämd genitiv
gafflarna
bestämd grundform
gafflarnas
bestämd genitiv

Gaffel är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Gaffel på Engelska

  • fork - eating tool consisting of two or more tines affixed to a handle, front fork, forklift truck, silver fork, pitchfork, knife and fork

Hur används ordet gaffel

  1. Gaffeln ingår oftast i ett matbestick som används vid förtäring av mat eller som ett köksredskap vid servering och tillagning av mat. Gaffeln är huvudsakligen spridd i Europa, Nordamerika och Sydamerika. I Asien har ätpinnar använts mer flitigt, även om gafflar ökar i popularitet. Gaffeln har generellt två, tre eller fyra spetsar. De äldsta gafflarna man har hittat har hittats i gamla Kinesiska gravar. I Romarriket användes gafflar flitigt, och det finns många exempel på romerska gafflar på museer i Europa.
  2. Stekgafflar och förskärargafflar har en längre tradition än matgafflar.
  3. Gaffeln användes av antikens greker och romare men etablerades i Italien på 1100-talet genom Bysantinska rikets hov. Gafflar blev populära bland furstehusen i Italien, på 1300-talet, och spred sig därifrån till andra länder. 1379 omtalas en gaffel första gången i Frankrike, där den förekommer i ett kungligt inventarium. Ännu på 1500-talet var dock bruket av gafflar inte allmänt brukade där, och användandet av gaffel var ett tacksamt ämne för satirer från tiden. I Storbritannien var gafflar under 1400- och 1500-talen en sällsynthet. I franska och skotska kloster förbjöds den som en lyxartikel. Andreas Vesalius berättar 1542 att gafflarna förekom i dagligt bruk i Italien. Under senare hälften av 1500-talet förekom den i Tyskland. Först från 1600-talets mitt var gaffeln i allmänt bruk bland Europas överklass. Bland Sveriges allmoge blev gaffeln vanlig först på 1800-talet.
  4. Fram till 1700-talet hade gaffeln oftast två klor, under 1700-talet blev treklogaffeln modern, och senare blev gaffeln med fyra klor vanlig. Tvåklogafflar levde dock kvar hos allmogen ännu vid mitten av 1800-talet.
  5. Nordeuropa tog längre tid på sig att anpassa sig och börja använda gafflar, men på 1700-talet spred sig vanan även i Storbritannien, även om vissa påstår att gafflar var vanliga i Frankrike, England och Sverige redan i början av 1600-talet. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.