Grisfest Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder grisfest, varianter, uttal och böjningar av grisfest

Grisfest synonym, annat ord för grisfest, vad betyder grisfest, förklaring, uttal och böjningar av grisfest.

Vad betyder och hur uttalas grisfest

Grisfest uttalas gris|fest och är ett substantiv.

Ordformer av grisfest

Singular

grisfest
obestämd grundform
grisfests
obestämd genitiv
grisfesten
bestämd grundform
grisfestens
bestämd genitiv

Plural

grisfester
obestämd grundform
grisfesters
obestämd genitiv
grisfesterna
bestämd grundform
grisfesternas
bestämd genitiv

Grisfest är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet grisfest

  1. En grisfest är en fest där man äter helstekt gris. Grisfesterna var som populärast på 1970-talet i samband med att charterresor till bland annat Kanarieöarna blev populära.
  2. Den första grisfesten ägde rum i januari 1961 i Santa Brígida, sju mil söder om Las Palmas. Hotellrummen räckte inte till och gästerna klagade på maten. Därför fick krögaren Antonio Del Monte, som hade en liten bodega i samma by, uppgiften att laga mat åt gästerna. Meningen var att han skulle servera grillspett, men krögaren glömde fullständigt bort vad han tagit på sig så dåvarande platschefen Rolf Friberg fick kompensera gästerna med mycket vin och levande musik. Antonio Del Monte hann aldrig stycka grisen och ryktet om grisfesten spred sig. 2001 var han 75 år och anordnade fortfarande grisfester på Gran Canaria.
  3. I filmen Sällskapsresan skildrar Lasse Åberg en charterresa till Kanarieöarna med de för charterresan typiska inslagen, bland annat grisfesten, finns med. I romanen Grisfesten av Leif GW Persson spelar just en grisfest en roll i handlingen. Grisfesten är även ett tidigare namn på Köpingsfesten i Köping. Den har även gått under namn som Köpingsyran och Galtyran.
  4. En grisfest kan även betyda en urspårad fest, där gästerna utan att bry sig utan kastar runt mat och dryck hursomhelst. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.