Gris Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder gris, varianter, uttal och böjningar av gris

Gris synonym, annat ord för gris, vad betyder gris, förklaring, uttal och böjningar av gris.

Synonymer till gris

Vad betyder och hur uttalas gris

Gris uttalas gris och är ett substantiv -en -ar.

Ordformer av gris

Singular

gris
obestämd grundform
gris
obestämd genitiv
grisen
bestämd grundform
grisens
bestämd genitiv

Plural

grisar
obestämd grundform
grisars
obestämd genitiv
grisarna
bestämd grundform
grisarnas
bestämd genitiv

Gris är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Gris på Engelska

  • pig - Christmas pig, pork

Hur används ordet gris

  1. De smidiga scenövergångarna förvandlar en polisstation till en gris­farm på fyra sekunder. (källa)
  2. Lila/violett finns med bland de upp till 11 färgord som anses vara grundläggande i alla språk, men i svenska finns det inget stabilt och självklart sätt att benämna de färger som ordet kan syfta på. I början av 1800-talet kallades de blåröda färgerna normalt för violett. I slutet av 1800-talet introduceras gredelin (från franskans gris de lin, lingrå, möjligen syftande på färgen hos oblekt lingarn) och fick ett starkt men kortlivat genomslag som kommer till uttryck i Elsa Beskows böcker om Tant Grön, Tant Brun och Tant Gredelin. Från det tidiga 1900-talet har lila gradvis konkurrerat ut både gredelin och violett och är i dag det absolut vanligaste ordet för färger mellan rött och blått. (källa)
  3. I Sverige fanns det som flest grisar år 1980, då antalet djur översteg 2 600 000. Sedan dess har antalet minskat till cirka 1 500 000. På Jordbruksverkets webbplats publiceras årligen statistik om antalet grisar i Sverige i det Statistiska meddelandet om husdjur. I Eurostats databas publiceras statistik om antal grisar i Europa under kategorin Agriculture och underkategorin Regional Agriculture Statistics. I FAO:s databas publiceras statistik om antal grisar i världen under kategorin Production och underkategorin Live Animals. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.