Grön Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder grön, varianter, uttal och böjningar av grön

Grön synonym, annat ord för grön, vad betyder grön, förklaring, uttal och böjningar av grön.

Synonymer till grön

Vad betyder och hur uttalas grön

Grön uttalas grön och är ett adjektiv -t -a.

Grön betyder:

Ordformer av grön

Böjning (i positiv) grön en ~ + subst. grönt ett ~ + subst. gröna den/det/de ~ + subst. gröne den ~ + mask. subst. Komparation grönare en/ett/den/det/de ~ + subst. grönast är ~ grönaste den/det/de ~ + subst.

Grön är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Andra språk

Grön på Engelska

  • green - dressed in green, green-clad, dark green
  • green - immature, inexperienced, young and green

Hur används ordet grön

  1. Den hade grön tuppkam och var ganska liten, säger Tindra Nilsson. (källa)
  2. Abessiniern har ett hjärtformat ansikte. Öronen ska vara stora och breda vid basen. Det ska vara bra bredd mellan dem. Ögonen är stora, mandelformade och mycket uttrycksfulla. Ögonfärgen kan vara bärnstensgul, gul eller grön. Markeringar i ansiktet ska vara kontrastrika. Runt ögonen påminner markeringar om en eyeliner. (källa)
  3. I figuren nedan adderas vektor v₁ (blå) och vektor v₂ (grön) och bildar resultantvektorn v (svart). Detta illustreras genom att den blå vektorn läggs ut först och vid dess spets startar den gröna vektorn, den svarta vektorn har sin startpunkt i den blå vektorns stjärt och sin slutpunkt vid den gröna vektorns spets. Om v₂ och v₁ adderas istället så börjar man med den gröna vektorn först och lägger sedan på den blå. Som synes i figuren skapar de blå och gröna vektorerna en parallellogram vars diagonal utgörs av den resulterande vektorn. (källa)
  4. Larven är grön med en ljusgrön längsgående sidolinje. Den blir upp till 40 millimeter lång. (källa)
  5. Den vanligaste typen av glas är silikatglas (även kallat sodaglas) som framställs med kiseldioxid som glasbildare, soda (natriumkarbonat) som flussmedel och kalksten (kalciumkarbonat) som stabilisator. Med pottaska (kaliumkarbonat) som flussmedeli stället för soda får man kaliglas (kaliumkalkglas, bömisk kristall, lättkristall), ett mjukare och mer svårsmält glas, samtidigt som det är mer motståndskraftigt mot kemiska angrepp. Buteljglas är ett enklare glas, som förorenats av järn- eller kopparoxid (ger grön färgton) eller manganoxid (ger brun färgton). (källa)
  6. Glaukom eller grön starr, är en ögonsjukdom som skadar synnerven i ögat och därmed ger gradvis sämre syn. Tidigare ansågs sjukdomen orsakas av förhöjt ögontryck. Senare har det dock konstaterats, att glaukom kan förekomma även med normalt tryck i ögat, likaväl som ett förhöjt tryck kan föreligga utan att glaukomsjukdomen utvecklas. (källa)
  7. Lila/violett finns med bland de upp till 11 färgord som anses vara grundläggande i alla språk, men i svenska finns det inget stabilt och självklart sätt att benämna de färger som ordet kan syfta på. I början av 1800-talet kallades de blåröda färgerna normalt för violett. I slutet av 1800-talet introduceras gredelin (från franskans gris de lin, lingrå, möjligen syftande på färgen hos oblekt lingarn) och fick ett starkt men kortlivat genomslag som kommer till uttryck i Elsa Beskows böcker om Tant Grön, Tant Brun och Tant Gredelin. Från det tidiga 1900-talet har lila gradvis konkurrerat ut både gredelin och violett och är i dag det absolut vanligaste ordet för färger mellan rött och blått. (källa)
  8. När ett frö gror sprängs fröskalet och den s. k. lillroten tränger ut följd av stammen och hjärtbladen. Dessa får en grön färg och tjänstgör som vanliga blad, även om de ofta har en helt avvikande form. Hos en del växter stannar hjärtbladen kvar innanför fröskalet, som t. ex. hos ek och ärtor, där de är förråd för upplagsnäring, och hos gräs, där hjärtbladen utgör uppsugningsorgan för den i frövitan lagrade näringen. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.