Husfolk Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder husfolk, varianter, uttal och böjningar av husfolk

Husfolk synonym, annat ord för husfolk, vad betyder husfolk, förklaring, uttal och böjningar av husfolk.

Vad betyder och hur uttalas husfolk

Husfolk uttalas hus|folk och är ett substantiv.

Ordformer av husfolk

Singular

husfolk
obestämd grundform
husfolks
obestämd genitiv
husfolket
bestämd grundform
husfolkets
bestämd genitiv

Plural

husfolk
obestämd grundform
husfolks
obestämd genitiv
husfolken
bestämd grundform
husfolkens
bestämd genitiv

Husfolk är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet husfolk

  1. Vita tisdagen kallas tisdagen i Stilla veckan, på grund av att detta var den sista dagen i fastlagen och den sista dagen som man fick förtära vitt mjöl och ägg före fastan. I Skåne även pannkaketisdagen, då det förr i tiden gjordes pannkakor till allt husfolk. (källa)
  2. Husbonden hade bland annat rätt att aga sitt husfolk, från 1833 dock begränsat till män under 18 och kvinnor under 16 års ålder, men också skyldighet att sörja för sina hjon vid sjukdom. Även husmodern hade laglig rätt att aga sina underställda. (källa)
  3. Audhumla livnärde sig på att slicka på stenar belagda med salt rimfrost, en sysselsättning som samtidigt skapade gudarnas förfader, Bure. Denne fick en son som hette Bor, som tillsammans med Bestla (en jättedotter) fick tre söner: Oden, Vile och Ve, (alternativt Oden, Höner och Lodur). Dessa dräpte Ymer och blodfödet blev så stort att de flesta frostjättarna drunknade i det, så när som på ett enda par: rimtursen Bergelme och hans husfolk. Från dessa härstammade de jättar som omtalas i myterna. De bosatte sig i Jotunheim uppe i fjällen. (källa)
  4. Den Ekumeniska kommuniteten i Bjärka-Säby har sina rötter i det husfolk som från 1996 finns på Nya Slottet Bjärka-Säby. Kommuniteten konstituerades i sin form 1 juni 2008. Kommuniteten består av människor som lever i olika livskallelser. Kommunitetens föreståndare från 2008 till 2017 var Peter Halldorf och efterträddes av Jonas Eveborn. Kommuniteten har två visitatorer, pastor Lennart Thörn och biskop emeritus Esbjörn Hagberg. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.