Husfru Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder husfru, varianter, uttal och böjningar av husfru

Husfru synonym, annat ord för husfru, vad betyder husfru, förklaring, uttal och böjningar av husfru.

Vad betyder och hur uttalas husfru

Husfru uttalas hus|fru och är ett substantiv.

Ordformer av husfru

Singular

husfru
obestämd grundform
husfrus
obestämd genitiv
husfrun
bestämd grundform
husfruns
bestämd genitiv

Plural

husfruar
obestämd grundform
husfruars
obestämd genitiv
husfruarna
bestämd grundform
husfruarnas
bestämd genitiv

Husfru är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet husfru

  1. En husfru eller husherre är en yrkestitel, främst inom hotell- och restaurangbranschen men även i residens, universitet och privathem. Husfruns uppgift är vanligtvis att vara arbetsledare för personalen, men förestår i vissa fall hela hushåll.
  2. En hotellhusfru är arbetsledare för hotellstädare, och ansvarar för budget, personalrekrytering, schemaläggning och lönerapportering.
  3. En restauranghusfru ansvarar för att restauranglokalerna är städade och i ordning. Hon har också ansvar för budget, och att organisera och leda arbetet för disk- och städpersonalen på restaurangen. I en restauranghusfrus arbete ingår även personalrekrytering, schemaläggning och lönerapportering.
  4. På många större hotell och restauranger finns det en gemensam chefshusfru, som endast har hand administrativt arbete, som schemaläggning, budget, personalrekrytering och inköp. Till sin hjälp kan en chefshusfru ha assistenter och så kallade våningshusfruar, vilka är arbetsledare för det löpande arbetet.
  5. Husfruar är ansvariga för hushållet i den svenske statsministerns representationsbostäder.
  6. I privathem med husligt anställda leds arbetet antingen direkt av arbetsgivaren eller med hjälp av exempelvis en husfru. Husfrun kan vara inneboende, precis som övriga anställda, men många gånger är deras lön och status hos arbetsgivaren högre. De har ofta även högre utbildning, och brukar vara lite äldre. Då arbetsgivarens familj är bortrest under längre tid brukar ofta de anställda få stanna kvar i arbetsgivarens bostad, där då husfrun ansvarar för hela ledningen av arbetet. Finns inte husfru får de anställda istället noggranna instruktioner av arbetsgivaren före avresan. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.