Inuit Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder inuit, varianter, uttal och böjningar av inuit

Inuit synonym, annat ord för inuit, vad betyder inuit, förklaring, uttal och böjningar av inuit.

Synonym till inuit

Vad betyder och hur uttalas inuit

Inuit uttalas inuit [-i´t] och är ett substantiv -en -er.

Inuit betyder:

Ordformer av inuit

Singular

inuit
obestämd grundform
inuits
obestämd genitiv
inuiten
bestämd grundform
inuitens
bestämd genitiv

Plural

inuiter
obestämd grundform
inuiters
obestämd genitiv
inuiterna
bestämd grundform
inuiternas
bestämd genitiv

Inuit är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Inuit på Engelska

  • inuit

Hur används ordet inuit

  1. Inuiter (inuktitut: inuk, 'människa', 'folk') är en grupp arktiska folk som lever i norra Kanada (särskilt Nunavut), Alaska och på Grönland. Inuiterna, som har en språklig gemenskap, är en av de två större folkgrupper som man brukar syfta på när man talar om eskimåer, den andra är yupikerna som lever i de arktiska delarna av Ryssland och i Alaska, och som tillhör en annan språkgrupp.
  2. Inuiternas ursprungliga livsmönster och mytologi tillhör de mest väldokumenterade. Inuiternas språk kallas inuit eller inuktitut.
  3. Ordet inuit (för en person inuk, för två personer inuuk) kommer från språket inuktitut och betyder 'människor'. Enligt en föråldrad teori fick de beteckningen eskimåer av andra folkslag som lever granne med inuiter, till exempel cree eller algonkin. Ordet eskimå har på dessa språk trotts betyda ungefär 'de som äter rått kött', en tolkning som idag dock är vetenskapligt ifrågasatt. Inuiter i framförallt Kanada och på Grönland betraktar dock fortsatt ordet eskimå i denna betydelse som nedsättande. I Nordamerika, med undantag av Alaska, och på andra ställen av jorden minskar användandet av ordet eskimå allt mer. Det beror troligtvis på det stegrade intresse för inuiter som finns sedan 1950-talet.
  4. I Alaska används inte termen inuit, utan oftare eskimå, eftersom där både bor yupiker, som inte ingår i begreppet inuit, och inupiater (som definitionsmässigt är inuiter). Inuit används där vare sig specifikt för inupiater eller som generell benämning.
  5. Inuiternas möten med den västliga kulturen är dokumenterade, men ofta med skrifter som är påverkade av ideologi i olika former. Ofta är dessa skrifter förkortade, så att viktig information fattas.
  6. Sedan andra världskriget har stora förändringar pågått i inuiternas territorium. Sedan 1960-talet lever merparten av inuiterna inte längre som nomader. De flesta bor i hus av trä som på grund av permafrosten står på pålar. Husen värms med olja och färskvattnet kommer i en stor tank på en lastbil. Även spillvattnet transporteras med lastbil och många hushåll är utrustade med moderna kommunikationsinstrument.
  7. 1 april 1999 bildades territoriet Nunavut i nordöstra Kanada. Inuiterna har självstyre i Nunavut och kan vårda sina gamla traditioner.
  8. Det finns även internationella rörelser, till exempel Inuit Circumpolar Council (ICC), som koordinerar politiska aktiviteter av inuiter. Många inuiter ser ett stort problem i den pågående uppvärmningen av jordens atmosfär som påverkar djur- och växtlivet i deras region. Därför har regeringen i territoriet Nunavut med Paul Okalik i spetsen stort intresse av vidareutvecklingen av Kyotoprotokollet. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast:

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.