Iskall Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder iskall, varianter, uttal och böjningar av iskall

Iskall synonym, annat ord för iskall, vad betyder iskall, förklaring, uttal och böjningar av iskall.

Vad betyder och hur uttalas iskall

Iskall uttalas is|kall och är ett adjektiv -t -a.

Ordformer av iskall

Böjning (i positiv) iskall en ~ + subst. iskallt ett ~ + subst. iskalla den/det/de ~ + subst. iskalle den ~ + mask. subst. Komparation iskallare en/ett/den/det/de ~ + subst. iskallast är ~ iskallaste den/det/de ~ + subst.

Iskall är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Hur används ordet iskall

  1. David vaknar upp igen morgonen därpå, och hittar först inte Trassel. När han till sist hittar henne är hon iskall och död, med ena ögat utslitet och käken avslagen och med flera hål i magen. David sörjer först sin döda katt, och beger sig därefter tillbaka till stugan där han gräver en grav åt henne. Han sätter sig på en stol i stugan, med dörren vidöppen, och väntar på att mörkret ska komma och ta honom. Nina åker in till stugan och finner David sittande på stolen. Han är kort och sorgsen, och trots att hon frågar var Trassel är och ber honom komma med henne vill han inte prata med henne, och till sist blir hon arg och går därifrån. (källa)
  2. Som envoyé löd Schnurre formellt under utrikesminister Joachim von Ribbentrop, men agerade i själva verket direkt under Adolf Hitler. Schnurre framförde de tyska kraven till Sverige i samband med Operation Barbarossa den 22 juni 1941. Schnurre var den envoyé som under den så kallade midsommarkrisen 1941 till den svenska regeringen i allmänhet och till utrikesminister Christian Günther i synnerhet avkrävde Sverige de tyska kraven på dels transitering av den 163:e infanteridivisionen, benämnd "Engelbrecht" efter sin befälhavare Erwin Engelbrecht, och dels att svenskt tanktonnage, svenska telekommunikationer och tyska trupptransporter inomskärgårds skulle komma tyskarna till godo i striderna mot Sovjetunionen. Schnurre beskrevs av kabinettssekreteraren Erik Boheman som "en oerhört vidrig person, ömsom sliskig och inställsam, ömsom iskall och förtryckande". Enligt Schnurre skulle ett svenskt nej till de tyska kraven vara att anse som en direkt fientlig handling mot Tyskland. Regeringen beslutade att transitering fick, under för Sverige betryggande former, ske. Detta beslut framkallade nästan en regeringskris i Sverige och var ett flagrant avsteg från neutraliteten. (källa)
  3. Münch-Bellinghausen var chef för hovbiblioteket, livstidsmedlem av österrikiska herrehuset och generalintendent för Wiens hovteatrar 1867-1870. Han hade utbildat sig under inflytande av spansk dramatik och med intryck från "das junge Deutschland" och skapade en rad effektstycken, stundom med utnyttjande på ett mindre hänsynsfullt sätt av andras uppslag. Karl Warburg skriver i Nordisk Familjebok: "Han upptog tidens idéer, men förflackade dem i stycken, där passionerad sinnlighet och iskall beräkning kämpa om väldet. De lyckades vinna stor framgång hos publiken och skaffa honom en ställning i Wiens officiella värld, bl. a. med utträngande af vida mera betydande skalder." Han fortsätter: "M. har en obestridlig teknisk skicklighet, förstår sig på effekterna och behandlar versen väl, men hans dramer sakna finare karakteristik, lida af psykologiska missgrepp och äro utan djupare inre halt.". (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.