Isklump Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder isklump, varianter, uttal och böjningar av isklump

Isklump synonym, annat ord för isklump, vad betyder isklump, förklaring, uttal och böjningar av isklump.

Vad betyder och hur uttalas isklump

Isklump uttalas is|klump och är ett substantiv.

Ordformer av isklump

Singular

isklump
obestämd grundform
isklumps
obestämd genitiv
isklumpen
bestämd grundform
isklumpens
bestämd genitiv

Plural

isklumpar
obestämd grundform
isklumpars
obestämd genitiv
isklumparna
bestämd grundform
isklumparnas
bestämd genitiv

Isklump är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Isklump på Engelska

  • lump of ice

Hur används ordet isklump

  1. Förekomst av hagel indikerar kraftiga nedåtvindar. Hagel uppstår eftersom isklumparna inte hunnit smälta på vägen ned mot marken, ett resultat av kraftiga nedsvep under Cb-molnet. (källa)
  2. Maskinens standardutrustning för preparering av skidbackar utgörs av ett schaktblad framtill för samla upp och utjämna snön och ett aggregat baktill bestående av en hydrauldriven snöfräs för att lösa upp hårt packad snö och isklumpar alternativt en tryckvals för initial preparering av nyfallen snö med stort snödjup samt slutligen längst bak en tryckmatta för den slutliga packningen till önskad ythårdhet. Genom prepareringen frigörs den luft som finns i snön och ytskiktet fryser lättare och bildar en lagom hård "skorpa" med cirka en decimeter djup med optimala egenskaper för den normale utförsåkaren. För tävlingsbruk används andra metoder, inklusive bevattning, för att ytan ska hålla för de betydligt högre belastningar på underlaget som gäller i detta fall. (källa)
  3. Av vågorna kan denna ishinna förhindras att frysa till. Då kan centimeterstora isklumpar bildas, på engelska kallat shuga. På svenska förekommer termen issörja inom sjöfart och i meteorologiska kretsar. I nästa steg bildas större klumpar, så kallad tallriksis (pancake ice), vanligen från 30 cm upp till 3 meter i storlek. Slutligen fryser tallriksisen ihop och bildar ett heltäckande islager. (källa)
  4. Ett speciellt problem är den isbildning som sker i tågets undereden vid snörök och snöfygning. Enligt uppgift från Banverket 2010 kan ett X2000-tåg mellan Göteborg och Stockholm öka 30 ton i vikt. När hjulen går över en växel kan isklumpar falla av och hamna mellan växeltungorna. Mot detta hjälper ej växelvärmningen. Ett annat problem vid långvarig kyla är att smältvattnet fryser i ballasten så att tungorna kan frysa fast underifrån. (källa)

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.