Ism Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder ism, varianter, uttal och böjningar av ism

Ism synonym, annat ord för ism, vad betyder ism, förklaring, uttal och böjningar av ism.

Vad betyder och hur uttalas ism

Ism uttalas ism och är ett substantiv -en -er.

Ism betyder:

Ordformer av ism

Singular

ism
obestämd grundform
isms
obestämd genitiv
ismen
bestämd grundform
ismens
bestämd genitiv

Plural

ismer
obestämd grundform
ismers
obestämd genitiv
ismerna
bestämd grundform
ismernas
bestämd genitiv

Ism är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet ism

  1. Begreppet samtidskonst refererar antingen till konst som görs i vår samtid, eller utvidgat, konst från sent 1960-tal till och med 2000-talets konst. Samtidskonst kan också vara synonym med postmodern konst eller konst som medvetet befinner sig utanför eller motsätter sig modernismens grunder. Termen postmodernism kan dock vara problematisk eftersom den kan referera till en historisk epok och ett specifikt förhållningssätt till konst och skapande. Många konstnärer fortsätter även i dag att skapa konst utifrån ett modernistiskt ramverk, varför nutida konstverk inte alltid uppvisar eller avhandlar typiskt postmodernistiska idéer. Därför används i stället ofta begreppet samtida konst, på grund av ordets inkluderande karaktär. (källa)
  2. Sexism (från engelskan sex, kön, och -ism, ideologisk riktning), innebär fördomsladdad diskriminering, förtryck eller utnyttjande av människor enbart på grund av könstillhörighet. Begreppet myntades av kvinnorörelsen i USA på 1960-talet som en parallellbildning till racism (rasism). Det har sedan dess varit vanligt inom olika grenar av feminismen och är även föremål för lagstiftning och används inom socialforskning. (källa)
  3. Ateism innebär avsaknad av eller avståndstagande från tro på någon gud, gudar och högre makter. (källa)
  4. Ekström är rektor för Örebro Konstskola sedan 2001 och var förste ordförande för FRIKS – Fria konstnärliga och hantverksinriktade utbildningar – 2005 till 2011 och åter igen från 2017. Han var förste ordförande för The Art of Sweden 2010. Han startade samma år webbtidskriften Kulturdelen. 2017 startade han, på uppdrag av Örebro Konstskola, konsttidskriften Ism som främst vänder sig till unga vuxna. Han sitter sedan 2016 på regeringens uppdrag som ledamot i styrgruppen för Kulturbryggan. (källa)
  5. Man kan säga att genremåleriet nådde sin höjdpunkt under franska impressionismen. Förutom landskapsmålare så fokuserade sig de flesta av impressionisterna på vanliga människors liv. Det var tavlor såsom Baren på Folies-Bergère (1882) av Manet, Roddarnas frukost av Auguste Renoir och Absint (1876) av Edgar Degas. (källa)
  6. Var gränsen mellan den tyska renässanshumanismen och nyhumanismen ska sättas är inte helt självklart. Nyhumanismen, ibland hopslagen med nyklassicismen, utmärks genom sitt större fokus på filologin, arkeologin och antiksvärmeri, fastän tiden kan sammanfalla med den föregående humanismen. (källa)
  7. Hipsterkulturen är snabbt föränderlig och kan skilja mellan länder och städer, men har tidvis associerats med vintage- och secondhandbutiker, gör-det-själv-trender som egen ölbryggning, korvstoppning, smide och surdegsbröd, veganism, miljömedvetenhet, vinylskivor, cykel med fasta växlar, stringhylla, keps eller högt sittande upprullad olles brorsa, helskägg eller mustasch, tatuering, plastbågade glasögon, rutig skjorta, retrosneakers, upprullade stuprörsjeans och stickad tröja. (källa)
  8. Ahriman var i den medelpersiska Pahlavilitteraturen (ca 300 f.Kr. - 900 e.Kr.) ett ont, utåtriktat väsen som existerade trots att zoroastrismen var en monoteistisk religion med Ahura Mazda som allsmäktig gud. Ahriman är möjligen förebild för "Åklagaren" i Jobs bok liksom för djävulen i den kristna föreställningsvärlden. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.