Kreatur Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder kreatur, varianter, uttal och böjningar av kreatur

Kreatur synonym, annat ord för kreatur, vad betyder kreatur, förklaring, uttal och böjningar av kreatur.

Synonymer till kreatur

Vad betyder och hur uttalas kreatur

Kreatur uttalas kre|at|ur [kre´-] och är ett substantiv -et; pl. kreatur.

Kreatur betyder:

Ordformer av kreatur

Singular

kreatur
obestämd grundform
kreaturs
obestämd genitiv
kreaturet
bestämd grundform
kreaturets
bestämd genitiv

Plural

kreatur
obestämd grundform
kreaturs
obestämd genitiv
kreaturen
bestämd grundform
kreaturens
bestämd genitiv

Kreatur är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Kreatur på Engelska

  • animal - cattle, animal husbandry

Hur används ordet kreatur

  1. Det vetenskapliga släktnamnet är sammansatt av det grekiska ordet antholops (kreatur med eleganta horn) och det latinska ordet capra (get av honkön). Artepitet syftar på Amerika. (källa)
  2. Grisen är en av de äldsta formerna av tama kreatur, redan omkring år 5000 f.Kr. domesticerades vildsvinet i Främre Orienten och i Kina. Då grisen är allätare och är anpassningsbar till sin natur, lyckades människan tidigt tämja den och utnyttja den som föda, tidigare än till exempel nötkreatur. (källa)
  3. Gödselstack kallas en hög med spillning, som används till gödsling av åkrar. Förutsättningen för att man skall kunna samla den värdefulla gödseln i en stack är att kreaturen står stallade åtminstone en del av året och inte sprider ut gödseln över betesmarken. En klimatförsämring under järnåldern tvang skandinaviska bönder att börja vinterstalla sina kreatur, vilket indirekt ledde till en omläggning från temporära ogödslade åkrar till permanenta gödslade. (källa)
  4. En herde är en person som vallar betande kreatur, ofta får. Ordet har en viktig metaforisk betydelse inom kristendomen, bland annat i psalmen Herren är min herde och uttrycket kyrkoherde. Ett annat ord för herde är getare. (källa)
  5. Att ge järnek som vinterfoder till kreatur gör dem väl. Hur djuren uppfattar bladens nålvassa kanter omtalas inte. (källa)
  6. Boskap, boskapsdjur eller kreatur är benämningar på vissa husdjur, främst nötboskap. Även hästar, får, getter och grisar, samt förr även höns, kan emellanåt räknas in. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.