Krona Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder krona, varianter, uttal och böjningar av krona

Krona synonym, annat ord för krona, vad betyder krona, förklaring, uttal och böjningar av krona.

Vad betyder och hur uttalas krona

Krona uttalas krona och är ett substantiv -n kronor  huvudprydnad; övre del av ngt; myntenhet; kungakrona; trädkrona; enkrona  mest i best. f. sing.; i sms krono- el. kron-; statsmakten.

Ordformer av krona

Singular

krona
obestämd grundform
kronas
obestämd genitiv
kronan
bestämd grundform
kronans
bestämd genitiv

Plural

kronor
obestämd grundform
kronors
obestämd genitiv
kronorna
bestämd grundform
kronornas
bestämd genitiv

Krona är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Krona på Engelska

  • heads, krona
  • crown - bridal wreath, crown
  • top, crown - (electric) chandelier, elk antler, treetop, crown

Hur används ordet krona

  1. Glasbjörk (Betula pubescens) är en art av björk som kan bli upp till 25meter hög. Den växer i Europa, Kaukasus och Sibirien. Glasbjörken har en smal, oval krona samt tunn och ofta glansig bark. Glasbjörken är en av tre björkarter som växer i Sverige. De två andra är vårtbjörk och dvärgbjörk. (källa)
  2. I Gamla Testamentet omnämns granatäpplen i samband med översteprästens mantel i 2 Mos. 28:33 samt i berättelsen om utsmyckningen av Salomos tempel i 1 Kung. 7:18 som symboler för Guds nåderika välsignelse. I Höga visan liknas den älskandes kind vid ett brustet granatäpple. Blomfodret sitter kvar på frukten och det sägs att kung Salomo inspirerades av dessa frukter när han formade sin krona. (källa)
  3. Gullvivan har djup och smal krona, som är trattlik med i röret inneslutna befruktningsdelar. Hos vissa strävbladiga växter är mynningen försedd med fem små knölar eller fjäll, som bidrar till att stänga den för regn och "objudna gäster" ur insektvärlden. (källa)
  4. Den enda nödvändiga och alltid centrala delen av ett vapen är vapenskölden. Skölden kan sedan omgivas av ytterligare symboler, såsom en hjälm eller krona ovanpå skölden, sköldhållare vid sidan om eller bakom skölden, devisband, ordenstecken m.m. Av hävd gäller att ju högre rang, enligt det gamla ståndssamhället, ägaren till ett vapen har, desto flera bisymboler kan han utrusta vapnet med, detta var förr också reglerat i lag. Också detaljutformningen av många bisymboler, särskilt hjälmar och kronor, används för att upplysa om ägarens rang eller natur – varje adlig och furstlig rang har sin rangkrona, en stad kan ha murkrona. (källa)
  5. Under medeltiden översattes den nordiska titeln jarl till dux, vilket är latin för hertig. Efter den siste jarlen (Birger jarl) kom titeln hertig eller dux i Sverige att bara användas för söner inom kungahuset, med ett enda undantag, hertig Bengt Algotsson. Gustav Vasa utnämnde i sitt testamente de tre yngre av sina söner – Johan, Magnus och Karl – till hertigar över var sitt område med stor självständighet, vilket fick Erik XIV att snabbt efter sitt trontillträde att sammankalla ett riksmöte i Arboga – för övrigt det första som kallades för riksdag – där han genomdrev en ökad kontroll från kronans sida över hertigdömenas administration och rättsskipning. Landskapen i Sverige ansågs på den tiden i sig vara hertigdömen eller grevskap (beroende på sin storlek och betydelse) även om de ofta inte hade någon prins som hade dem som titulära hertigdömen eller grevskap. (källa)
  6. Hovjägmästare i Sverige har en uniform (motsvarande hovuniform) bestående av en enkelradig vapenrock av mörkgrönt kläde med galon av guld på krage och ärmuppslag, förgyllda knappar med kunglig krona och överstes epåletter (modell äldre) med statschefens monogram. (källa)
  7. Främst inom Kleresistaten är överhovpredikanten. Överhovpredikanten utses bland Svenska kyrkans biskopar och fyller samma funktion för Hovkonsistoriet som biskopen för ett stift och är även ordförande (preses) i Hovkonsistoriet (motsvarande stiftets domkapitel). Som ämbetstecken bär överhovpredikanten ett blått bröstkors med en krona på korsmitten. Sedan 2015 är Johan Dalman, biskop i Strängnäs, överhovpredikant. (källa)
  8. En huvudbonad är ett plagg avsett att klä huvudet. Den kan vara ett insignium, som en krona eller en studentmössa. (källa)
  9. Kronbladen kan vara fria från varandra (fribladig) eller hopväxta (sambladig), som exempelvis hos klockväxterna. En del blommor har sporre för nektar. Det kan också finnas en bikrona som är extra utskott på kronbladen eller kalken (exempelvis hos rödblära eller påsklilja). (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.