Kurd Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder kurd, varianter, uttal och böjningar av kurd

Kurd synonym, annat ord för kurd, vad betyder kurd, förklaring, uttal och böjningar av kurd.

Vad betyder och hur uttalas kurd

Kurd uttalas kurd och är ett substantiv -en -er.

Kurd betyder:

Ordformer av kurd

Singular

kurd
obestämd grundform
kurds
obestämd genitiv
kurden
bestämd grundform
kurdens
bestämd genitiv

Plural

kurder
obestämd grundform
kurders
obestämd genitiv
kurderna
bestämd grundform
kurdernas
bestämd genitiv

Kurd är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Kurd på Engelska

Hur används ordet kurd

  1. Kurder är en folkgrupp som huvudsakligen lever i delar av Iran, Irak, Syrien och främst Turkiet. Detta tätaste kurdiska område kallas ofta Kurdistan, men utgör inget egentligt land eller internationellt erkänd nation.
  2. Den äldsta källa som nämner kurderna är sumererna, som kring 3 000 f.Kr. beskrev "landet Karda". Den grekiske historikern Xenofon anses eventuellt ha skrivit om kurderna omkring 400 f.Kr.Platsen där de bodde kallades för Carduchi, Cardyene eller Cordyene och där bodde ett folk som kallades för Kardukhi.De var krigiska och höll till i bergsområden.
  3. Många olika kurdiska klaner har nämnts i den äldre historien, exempelvis Mittani, som motsvarar dagens Metînî och återfinns i ungefär samma geografiska område nu som då. Även Subaru, dagens Zubarîklan i södra Kurdistan vid Hewlêr/Arbil, som omtalades av sumererna, återfinns inom samma område. Än idag är det arabiska namnet för kurderna akrad (plural), turkarna säger kürt och perserna kord.
  4. Kurderna talar kurdiska som är ett språk som tillhör den iranska språkgruppen. De två kurdiska huvuddialekterna är sorani som talas i hela södra Kurdistan och kurmanji som talas i norra delarna av Kurdistan. Förutom de två huvuddialekterna talas även lokala dialekter såsom feyli och gorani, som är underdialekter till sorani samt dialekten bahdini som är underdialekt till kurmanji. Många kurder talar även turkiska, persiska eller arabiska som andraspråk beroende på vilken stat de lever i.
  5. Kurderna använder tre olika alfabet. I norra delarna av Kurdistan (Syrien och Turkiet) där de flesta kurder är kurmanjitalande används det latinska alfabetet. I hela södra Kurdistan (Irak och Iran) där de flesta kurder är soranitalande använder de sig av en variant av arabisk skrift. Vissa kurder använder sig även av yekgirtu, till exempel i kurdisk media. Yekgirtu är en form av latinska bokstäver som är förenklat och anpassat till både soranitalande kurder och kurmanjitalande kurder.
  6. Kurderna har i modern tid utvecklat en litteratur på modersmålet. De egna litterära verken är få. I Sverige finns det enbart lexikon på svenska-nordkurdiska och svenska-sydkurdiska. Trots förbudet, så finns det kurdiska författare och poeter, vars verk har blivit upptecknade. Nîzamî Gencewî, نیزامی گه‌نجه‌وی , Ehmedê Xanîs Mem û Zin och Sharaf al-Din Bitlisis Sharafnama betraktas som litterära mästerverk.
  7. De flesta kurder bekänner sig till den sunnitiska grenen av islam, ungefär 70-75 procent av alla kurder är sunnimuslimer enligt 2016 års beräkning, men betydande minoritetsgrupper som feyli kurder bekänner sig även till shiitisk islam. Shiamuslimer utgör ungefär 3-5 % av kurderna. Kurdernas ursprungsreligion var innan islams ankomst zoroastrism. Efter Islamiska statens expansion sedan 2011 rapporteras allt fler fall där kurder konverterar från islam till zoroastrismen.
  8. I Irak och Syrien bor det uppskattningsvis mellan 1 och 2 miljoner yasidier vilket motsvarar ungefär 8 procent av den totala kurdiska befolkningen och därmed är yazdanismen idag den största religionen bland kurderna efter islam.
  9. Kurderna firar nyår newroz på vårdagjämningen (I Iran heter högtiden nouruz). Högtiden härstammar från zoroastrismen. Newroz infaller alltid varje år på vårdagjämningen. Till skillnad från de religiösa högtiderna firas newroz överallt i Kurdistan, oavsett religiös tillhörighet. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.