Lack Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder lack, varianter, uttal och böjningar av lack

Lack synonym, annat ord för lack, vad betyder lack, förklaring, uttal och böjningar av lack.

Synonymer till lack

Vad betyder och hur uttalas lack

Lack uttalas lack och är ett substantiv -en.

Lack betyder:

Ordformer av lack

Singular

lack
obestämd grundform
lacks
obestämd genitiv
lacken
bestämd grundform
lackens
bestämd genitiv

Lack är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Lack på Engelska

  • enamel, varnish, lacquer - nail polish
  • sealing wax - Christmas-package sealing wax

Hur används ordet lack

  1. Schellack (även stavat shellack) är en av flera förädlingsprodukter av ett harts som bildas då sköldlöss suger sav från olika ostindiska, mjölksaftförande träd. Råvaran kallas ibland gummilacka, vilket också är ett av de många namn som används för det röda färgämne som utvinns ur hartset. Ett annat, från indiska språk härlett samlingsnamn föråvaran och dess produkter är lac eller lacca. (källa)
  2. Två historiskt omtalade hartser är myrra och olibanum, som man gör den bästa rökelsen av. Av hartset schellack har man bland annat tillverkat lack och grammofonskivor. (källa)
  3. Träplattan ska helst vara gjord av alm, men även andra träslag med låg halt av kåda och olja används. I plattans bakstycke sinkas två ribbor av ett hårdare träslag in, företrädesvis gjorda av ek. Detta görs för att förhindra att plattan slår sig när luftfuktigheten ändras. Träplattan bearbetas sedan med fisk- eller pärllim (se kristna symboler, fisken och pärlan). På träplattans framsida limmas så ett linnetyg (Kristus sveptes i linnebindlar i krubban och i graven) som sedan täcks med ett antal lager levcas (en blandning av fisk- och pärllim och alabaster/krita) med slipning mellan lagren. Så kalkeras huvudlinjerna av bilden över från en pappersförlaga. Därefter ristas linjerna in i levcasen. När målandet tar vid, inleder man med de mörkaste nyanserna och lägger sedan lager på lager med ljusare nyanser. Man går från mörker till ljus, symboliskt från död till liv. Varje ikon ska ha en text som beskriver ikonen. När bilden är färdig ytbehandlas ikonen med vax, lack eller olifa. Därefter kan ikonen invigas genom att läggas på altaret under mässan. (källa)
  4. Ett sigill, eller insegel, är ett märke som syftar till att intyga äktheten hos ett dokument. Användningen av sigill har idag i stor utsträckning ersatts av underskrift. Med sigill kan avses både sigillstamp eller en signetring, och ett avtryck av dem i lack, vax eller liknande material. På sigillstampen eller signetringen finns en ingraverad symbol, unik för den som skriver under. Sigill fanns för enskilda personer, för städer, härad, domstolar och stater. (källa)
  5. Kollodium kan användas vid sårbehandling och som lack eller klister. Ämnet hade även en användning tidigt inom fotograferingstekniken genom den s. k. våta kollidiumprocessen, vilken år 1851 publicerades av Frederick Scott Archer. Denna gick ut på att negativfilm på glasplåt framställdes genom att en glasskiva belades med kollodium uppblandat med jod och bromsalt samt ett ljuskänsligt skikt av silvernitratlösning. (källa)
  6. Kolteckningen måste således fixeras med ett tunt lager lack för att inte lossna. Detta lack brukar kallas fixativ och sprejas med en fixerspruta över teckningens bak- eller framsida. Liksom kolteckningen är även pastellteckningen mycket känslig för beröring, och den färdiga pastellteckningen måste alltid glasas. För att förhindra oönskade effekter av beröring på pastellteckningen kan den färdiga tavlan sprayas med fixativ. Teckningskol, ritningskol och kolteckning heter på franska fusain. (källa)
  7. Krom används i stål för att göra stålet rostfritt eller hårt. Det används också som prydnad på till exempel bilar. Det har också börjat användas som lack på bilar. Olika kromföreningar kan användas som pigment i glasyrer och färger. Krom används också i olika katalysatorer. Krom används även för garvning av läder. (källa)
  8. Lack (via latinets laca från arabiska lakk och persiska lāk som betyder rödfärg) är en lösning av naturhartser eller plast och flyktiga lösningsmedel såsom olja eller vatten i vattenbaserade lacker. Lack använt som en färglös substans eller innehåller pigment för att få en önskad effekt, metoder finns även för lack i pulverform utan lösningsmedel. Pulverlack ger jämfört med andra lackeringsmetoder en fin yta trots sin goda motståndskraft mot mekaniskt slitage. Lackning utförs som skyddande eller dekorativ ytbehandling på de flesta material såsom epoxi, läder, metall, trä och tyg. Lack påförs med pensel, målarrulle eller vid industriell ytbehandling genom sprutning. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.