Lekman Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder lekman, varianter, uttal och böjningar av lekman

Lekman synonym, annat ord för lekman, vad betyder lekman, förklaring, uttal och böjningar av lekman.

Synonym till lekman

Hur används ordet lekman

  1. Då en lekman betraktar en hardingfela slås han nog mest av de rikliga dekorationerna. Resonanskroppen har en så kallad rosning, målade mönster, snäckan är formad som ett lejonhuvud och greppbräda, stämskruvar och stränghållare har inläggningar av pärlemor. Den vana betraktaren av fioler ser dock ett antal andra skillnader som är viktigare för de speltekniska egenskaperna. Hardingfelan har en kortare hals och därmed en kortare stränglängd (mensur) än en vanlig fiol (norska flatfela), vilket gör grepp och intonation annorlunda. Vidare har hardingfelan 4-5 resonanssträngar som ligger under greppbrädan och sålunda inte är möjliga att spela på. Dessa klingar dock med då spelmannen spelar den ton som resonanssträngen är stämd i. Slutligen är spelsträngarna tillverkade av senor och spunna med silvertråd över alternativt halvspunna (lindningen kring senan är inte tät utan gjord med glipor på någon millimeter mellan varven). Hardingfelan har dessutom ett flackt stall, vilket underlättar spel på flera strängar samtidigt. Resonanssträngarna, sensträngarnas egenskaper samt det faktum att de oftast stäms ett tonsteg högre än på en vanlig fiol, ger hardingfelan en mycket karakteristisk spröd klang. Slutligen har locket vanligtvis en annan välvning (plattare) än fiolen och f-hålen är inte skurna i välvningen som på fiolen utan med en skarp kant vilket gör att man kan se igenom hardingfelan om man tittar genom något av f-hålen från sidan. (källa)
  2. Trots artens typiska utseende förväxlas den av lekman ofta med förvildade tamhundar, strimmig hyena, sidstrimmig schakal eller öronhund. (källa)
  3. Ministrant (eller korgosse) är en kyrkotjänare, lekman, som biträder prästen vid en liturgisk gudstjänst. Ministranten är oftast liturgiskt klädd. Bland ministranternas skyddspatroner återfinns Tarsicius, Nikolaus, Domenico Savio, Stanislaus Kostka, Aloysius Gonzaga och Jan Berchmans. (källa)
  4. En kyrkvärd är en lekman som är utsedd att hjälpa till vid kristna gudstjänster, vanligtvis med att hälsa välkommen, hjälpa till med textläsningar, hjälpa till vid nattvarden, dela ut psalmböcker (och gudstjänstagendor) samt att ta upp kollekt. (källa)
  5. En lekbroder (leksyster) eller -syster (av grekiskans laikos "som tillhör folket") är en kristen beteckning på de, som skötte det praktiska arbetet i klostren såsom reparationer, luka (rensa ogräs) i rabatterna med mera. Liksom lekman i detta sammanhang avser det personer, som inte har del i det kyrkliga ämbetet eller tillhör ett kloster eller en kyrklig orden. (källa)
  6. En lekman (lekfolk) (av grekiskans laikos "som tillhör folket") avser en inom kunskapsområdet oskolad person, ungefär synonymt med amatör. Särskilt inom juridik används ordet om icke-juridikutbildade personer (till exempel nämndemän). Ursprungligen syftade det på en person inom den kristna gemenskapen som inte hörde till prästerskapet. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.