Lekskola Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder lekskola, varianter, uttal och böjningar av lekskola

Lekskola synonym, annat ord för lekskola, vad betyder lekskola, förklaring, uttal och böjningar av lekskola.

Vad betyder och hur uttalas lekskola

Lekskola uttalas lek|skola och är ett substantiv -n lekskolor.

Lekskola betyder:

Ordformer av lekskola

Singular

lekskola
obestämd grundform
lekskolas
obestämd genitiv
lekskolan
bestämd grundform
lekskolans
bestämd genitiv

Plural

lekskolor
obestämd grundform
lekskolors
obestämd genitiv
lekskolorna
bestämd grundform
lekskolornas
bestämd genitiv

Lekskola är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet lekskola

  1. Barnträdgården kom till Sverige 1896 under namn som barnträdgård, deltidsförskola, Kindergarten eller lekskola. Barnträdgårdarna var till för att stimulera barnen, till skillnad från vad de tidigare barnverksamheterna, barnkrubborna, hade varit, då de mest bara var någonstans att ha barnen på. Barnträdgårdarna leddes av barnträdgårdslärarinnor som varit i Tyskland och blivit utbildade enligt den tyske förskolepedagogen Fröbels idéer. Snart inleddes utbildning också i Sverige. (källa)
  2. Den 1 april 1976 införde Sverige en skyldighet för kommunen att erbjuda plats i förskola för samtliga 6-åringar 525 timmar per kalenderår, vilket kallades allmän förskola. På den tiden var det antingen heltidsförskola (tidigare daghem/dagis) eller deltidsförskola (tidigare lekskola/lekis) som gällde. (källa)
  3. Historiskt har förskolan vuxit fram både ur föräldrars behov av barnomsorg medan de arbetar, och ur barnens behov av förberedande utbildning innan de börjar i den obligatoriska skolan. Tysken Friedrich Fröbel är fader till förskolan som en plats för utbildning, år 1837 skapade han den första barnträdgården, Kindergarten. Inspirerad av hans verksamhet kom barnträdgårdsverksamheten till USA 1838, till Finland 1888 och till Sverige 1896. Det hade funnits barnkrubbor i Sverige sedan 1836, men dessa hade inga uttalade pedagogiska mål, utan var i första hand en plats där förvärvsarbetande mödrar kunde lämna sina barn. Under andra halvan av 1900-talet byggdes systemet med daghem (vardagligt dagis) eller barnstugor ut, i takt med att allt fler småbarnsmödrar blev förvärvsarbetande. När ett visst pedagogiskt inslag kom till, kom benämningar som lekskola och förskola att användas. Sedan 1990-talet har man infört ett större pedagogiskt inslag i barnomsorgen och använder numera därför genomgående ordet förskola i Sverige, medan man i Finland använder ordet dagvård. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.