Lodlina Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder lodlina, varianter, uttal och böjningar av lodlina

Lodlina synonym, annat ord för lodlina, vad betyder lodlina, förklaring, uttal och böjningar av lodlina.

Vad betyder och hur uttalas lodlina

Lodlina uttalas lod|lina och är ett substantiv.

Ordformer av lodlina

Singular

lodlina
obestämd grundform
lodlinas
obestämd genitiv
lodlinan
bestämd grundform
lodlinans
bestämd genitiv

Plural

lodlinor
obestämd grundform
lodlinors
obestämd genitiv
lodlinorna
bestämd grundform
lodlinornas
bestämd genitiv

Lodlina är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet lodlina

  1. Det går att finna ett tunt och plant föremåls tyngdpunkt med hjälp av en lodlina. Lodlina och (i detta fall) triangel hängs fritt från en fästpunkt och lodlinjen markeras. Detta upprepas för en andra fästpunkt. Lodlinjernas skärningspunkt är tyngdpunktens läge. (källa)
  2. Golvur (ståndur) är ett ur gjort för att stå på golvet. Ett exempel är moraklockor. Klockfodralets höga tomma "mage" ger plats för långa lodlinor vilket innebär att man slipper dra upp klockan så ofta. (källa)
  3. Via mekaniska inställningar kan längden på ankarlinan ställas in så att minan stannar på önskat djup, beroende på vilken typ av mål man avser förhindra med mineringen. Detta sker vanligast genom justering av längden på linan till ett lod som sitter fäst vid ankaret. Vid minfällning flyter hela minkonstruktionen (flytkropp och ankare) som en sammansatt enhet, lodet rullas ut till det förinställda djupet, varpå minankaret fylles med vatten och lossas från flytkroppen. Ankaret sjunker sedan med löpande ankarlina tills lodet tar i botten, varpå ankarlinan låses och minan dras med ned till samma djup som längden på lodlinan. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.