Medborgarhus synonym, annat ord för medborgarhus, vad betyder medborgarhus, förklaring, uttal och böjningar av medborgarhus.

Vad betyder och hur uttalas medborgarhus

Medborgarhus uttalas med|borg|ar|hus och är ett substantiv.

Ordformer av medborgarhus

Singular

medborgarhus
obestämd grundform
medborgarhus
obestämd genitiv
medborgarhuset
bestämd grundform
medborgarhusets
bestämd genitiv

Plural

medborgarhus
obestämd grundform
medborgarhus
obestämd genitiv
medborgarhusen
bestämd grundform
medborgarhusens
bestämd genitiv

Medborgarhus är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet medborgarhus

  1. Ett medborgarhus är ett allaktivitetshus med lokaler för kulturverksamhet och möteslokaler för allmänheten, typiskt med de tre funktionerna kultur, nöje och bildning.
  2. Medborgarhusen i Sverige uppfördes i regel i kommunal regi eller i privat regi med kommunalt stöd. Namnet medborgarhus gavs officiell prägel av den dåvarande socialdemokratiska regeringen, när den formulerade villkoren för offentligt stöd till allmänna samlingslokaler i början av 1940-talet. Ett riksdagsbeslut om möjligt kommunalt stöd togs 1942.
  3. Begreppet användes också av bland andra arkitekten Uno Åhrén som en översättning till svenska av engelskans Community center. Arkitekter och stadsplanerare arbetade under 1940-talet efter brittiskt inflytande med medborgarhus som sociala mötespunkter och hjärtan i de nya grannskapsförorterna, med en vidare målgrupp än det arbetarrörelseinriktade Folkets hus.
  4. Hägerstensåsens medborgarhus, invigt 1957
  5. Säffle medborgarhus, invigt 1965 (wikipedia.org)

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Medborgarhus Synonymer Betyder Uttal