Medborgarinstitut synonym, annat ord för medborgarinstitut, vad betyder medborgarinstitut, förklaring, uttal och böjningar av medborgarinstitut.

Vad betyder och hur uttalas medborgarinstitut

Medborgarinstitut uttalas med|borg|ar|in|stit|ut och är ett substantiv.

Medborgarinstitut betyder:

Ordformer av medborgarinstitut

Singular

medborgarinstitut
obestämd grundform
medborgarinstituts
obestämd genitiv
medborgarinstitutet
bestämd grundform
medborgarinstitutets
bestämd genitiv

Plural

medborgarinstitut
obestämd grundform
medborgarinstituts
obestämd genitiv
medborgarinstituten
bestämd grundform
medborgarinstitutens
bestämd genitiv

Medborgarinstitut är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet medborgarinstitut

  1. Medborgarinstitut (MBI, finska: Kansalaisopisto) eller arbetarinstitut ("arbis", finska: Työväenopisto) är en finländsk skolform med ändamålet att bedriva allmänbildande vuxenutbildning, med andra ord folkbildning. Den är öppen för alla och har varken inträdesprov eller examen. Dagens medborgarinstitut kan ses som arvtagare till de arbetareundervisningskurser som bedrevs i Helsingfors i slutet av 1880-talet. 1899 startade det allra första egentliga arbetarinstitutet sin verksamhet i Tammerfors. Förutom de två nämnda namnformerna uppträder institutet även, på vissa orter, under andra namnformer.
  2. Det stora flertalet medborgarinstitut drivs av kommunerna, men det finns även några enstaka som drivs i annan regi. Alla medborgarinstitut uppbär statsbidrag, från och med 1962 utgör statsbidraget cirka 65 % av kostnaderna.
  3. Medborgarinstituten är uppdelade på språklig grund. Det finns som regel skilda lärosäten för de båda språkgrupperna (finnar och finlandssvenskar), men det finns även tvåspråkiga institut där kurserna är uppdelade för var språkgrupp för sig. År 2011 fanns i Finland omkring 200 medborgarinstitut, av vilka 27 var svensk- eller tvåspråkiga.
  4. De svensk- och tvåspråkiga medborgarinstituten är anslutna till intresseorganisationen Förbundet för arbetar- och medborgarinstitut i Svenskfinland (FAMI). Övriga medborgarinstitut är anslutna till intresseorganisationen Medborgarinstitutens förbund (MiF) r.f. - Kansalaisopistojen liitto (KoL) ry. Den sistnämnda organisationen (MiF) är en av FAMI:s viktigaste samarbetspartner. (wikipedia.org)

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Medborgarinstitut Synonymer Betyder Uttal