Metafor Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder metafor, varianter, uttal och böjningar av metafor

Metafor synonym, annat ord för metafor, vad betyder metafor, förklaring, uttal och böjningar av metafor.

Synonymer till metafor

Vad betyder och hur uttalas metafor

Metafor uttalas meta|for [-å´r] och är ett substantiv -en -er.

Metafor betyder:

Ordformer av metafor

Singular

metafor
obestämd grundform
metafors
obestämd genitiv
metaforen
bestämd grundform
metaforens
bestämd genitiv

Plural

metaforer
obestämd grundform
metaforers
obestämd genitiv
metaforerna
bestämd grundform
metaforernas
bestämd genitiv

Metafor är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Metafor på Engelska

 • metaphor - ", the ravages of time", is a well-known metaphor

Hur används ordet metafor

 1. I romanen Da Vinci-koden från 2003 framställs teorin att den heliga Graal (San Greal) ursprungligen stavades Sang Real, alltså kungligt blod. Graal uppges vara en metafor för Maria Magdalena. Boken utger sig dock inte för att vara annat än skönlitteratur (förutom att det i början av boken påstås att faktauppgifterna är korrekta). Dessutom är den långt ifrån först med att göra den kopplingen, t.ex. förekommer det i Camelot 3000, en tecknad science fiction-version av Artursagan som gjordes av Mike W. Barr och Brian Bolland för DC Comics. (källa)
 2. Som metafor används gungfly ofta för att beskriva en dåligt underbyggd teori eller åsikt. (källa)
 3. Hyperbol räknas till troperna, eftersom ett utbyte från det "egentliga" till det "oegentliga" sker i figuren. Till exempel: En väska som väger 5 kilo blir med hjälp av en hyperbol "Väskan väger ett ton". Inom retoriken anses hyperbolen vara en stegringsfigur. Vilket behov det finns för hyperbolen att överdriva för att anses just som en hyperbol varierar från text till text. I vissa texter krävs en liten överdrift, i andra en stor för att det skall anses en hyperbol. Hyperbolen är starkt kopplad till ironi och metafor. Men kan också, enligt Lindqvist, vara underkategori till synekdoke, där något omfattande ger uttryck till något mindre eller något litet till något omfattande. (källa)
 4. Högerspöke(t) är ett begrepp inom den politiska debatten som används om person(er) eller grupp(er)/parti(er) som anses stå långt till höger. Uttrycket används som metafor ("varna för högerspöket"), och syftar då på bilden av en gammeldags höger. (källa)
 5. Inom den klassiska retoriken handlar katakres först och främst om ord där en "riktig" term saknas, vilket också är orsaken till att den räknas som en trop. I Ad Herennium menar författaren att det "närbesläktade" ord (som då används) får en utvidgad mening i det att man "pressar ordets betydelse". Användning av katakreser anses ibland av retoriker vara "icke retoriskt", eftersom de alltid bygger på smärre "fel". Den försvarades dock av Quintallianus som kallade katakresen för "en nödvändig metafor". (källa)
 6. Ordet kokett är taget av franskans coquet, -te. Ordet kan på franska beskrivas som ungefär "liten tupp", och är en metafor för hur en ungtupp beter sig inför en flock med hönor. Ordet tillkom i svenskan under 1700-talet då det svenska språket var starkt influerat av det franska. (källa)
 7. Donna Haraway är en historiker och feminist som i stor utsträckning har ägnat sig åt att analysera den föränderliga relationen mellan människa, teknologi och natur. Hon är kanske mest känd för sin användning av cyborger som ett slags metafor för skapandet av en könsidentitet i det postmoderna samhället. (källa)
 8. Ordet köttgryta används ibland som metafor för makt. (källa)
 9. Lappkast, helomvändning på stället på skidor, genom att skidorna en i taget svängs runt 180 grader Används ibland även som en metafor för en helomvändning av en ståndpunkt i en sakfråga. (källa)
 10. Litotes (grekiska) är en medveten och demonstrativ underdrift i uttryckssättet (jämför engelskans understatement). En litotes kan antingen användas för att förstärka det man vill ha sagt eller för att lindra det. Gränsen mellan litotes och metafor eller ironi är inte alltid helt lätt att dra. Motsatsen till litotes kallas hyperbol. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.