Modell Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder modell, varianter, uttal och böjningar av modell

Modell synonym, annat ord för modell, vad betyder modell, förklaring, uttal och böjningar av modell.

Synonymer till modell

Vad betyder och hur uttalas modell

Modell uttalas mod|ell [-el´] och är ett substantiv -en -er.

Ordformer av modell

Singular

modell
obestämd grundform
modells
obestämd genitiv
modellen
bestämd grundform
modellens
bestämd genitiv

Plural

modeller
obestämd grundform
modellers
obestämd genitiv
modellerna
bestämd grundform
modellernas
bestämd genitiv

Modell är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Modell på Engelska

 • model - communism according to the Russian model, develop a model for cooperation
 • model - model aeroplane, a model of the planned building
 • model, design - this year', s model, an old-fashioned type of car

Hur används ordet modell

 1. När svenska lånat in latinska adjektiv har man oftast böjt dem enligt vulgärlatinsk modell, d.v.s. med orden mer och mest. Som i "irriterande, mer irriterande, mest irriterande" och "komplicerad, mer komplicerad, mest komplicerad". (wikipedia.org)
 2. Generalisering är inom vetenskap utökandet av en teori eller modell till att gälla under bredare villkor. En överförd betydelse i allmänt språk betecknar ett övergripande antagande, som kan ge missvisande information om enskilda fall. (wikipedia.org)
 3. Det första försöket att beskriva gravitationen gjordes av Isaac Newton, som insåg att det är samma grundläggande kraft som får föremål på jorden att falla till marken, som håller till exempel månen i sin bana runt jorden, även om han medgav att han inte hade en aning om hur en sådan ”verkan på avstånd” fungerade rent fysikaliskt. Med den allmänna relativitetsteorin beskrevs gravitationen som en krökning av rummet (och tiden), och vad vi ser som en kraft som får massor att accelerera mot varandra är då en direkt konsekvens av att de färdas i ”räta linjer” i denna böjda rumtid. I en populär modell tänker man sig en uppspänd gummiduk på vilken massorna ligger och orsakar att duken i närheten sjunker ned en bit. (wikipedia.org)
 4. Till Sverige kom gungstolen på 1800-talet. Ett av de äldsta beläggen är en akvarell från Sunne prästgård i Värmland 1852 där en gungstol finns avbildad. Två interiörbilder från Johan Hellbergs hem i Stockholm målade av Johan Zacharias Blackstadius 1856 återger också en gungstol. Likaså finns en gungstol i en modell av huvudbyggnaden på Remningstorps herrgård som idag finns på Nordiska museet. Modellen är tillverkad 1865 men kopierad efter byggnadens inredning som införskaffades i början av 1850-talet. Dessa gungstolar var alla av så kallad "bostontyp", av svarvade pinnar och ett överstycke i senempire. Under 1860-talet börjar gungstolar tillverkas i Sverige i större skala. Småland blev tidigt ett centrum för gungstolstillverkningen, men även i södra Östergötland, Västergötland gjordes gungstolar för avsalu under 1860- och 1870-talen. Även i Östervåla socken och på vissa håll runt runt Siljan förekom tillverkning av gungstolar för avsalu under 1800-talet. Under slutet av 1800-talet kom den "amerikanska gungstolen" med meden placerad på en bock och fastsatt med en stålfjäder på modet. (wikipedia.org)
 5. Gurgel var ett brasilianskt bilmärke, uppkallat efter dess grundare, João do Amaral Gurgel. Det grundades 1969 och specialiserade då på terrängfordon baserade på chassin från Volkswagen Typ 1. Den första helt egna modellen var Gurgel BR-800. Den hade dock svårt att konkurrera med importerade bilar, såsom Fiat Uno Mille, som kostade ungefär lika mycket trots hög skatt på importbilar. En annan modell var Gurgel Carajás, en SUV, som mötte hård konkurrens från Lada Niva. Gurgels ekonomiska situation var svår och produktionen avbröts 1993 och bolaget gick i konkurs 1995. (wikipedia.org)
 6. Handelsteori behandlar varför länder handlar med varandra och för hur handelsmönstret mellan länder bestäms, produktivitet, komparativa fördelar och Ricardos handelsteori, specifika faktorer och inkomstfördelning, resurser samt Heckscher- Ohlins modell, skalekonomi och ofullständig konkurrens samt internationella faktorrörelser. (wikipedia.org)
 7. Polisen har i sin författningssamling definierat handeldvapen som ”skjutvapen med en kaliber som understiger 20 millimeter". Skjutvapen med större kaliber betecknas pjäser. Till kategorin särskilt farliga handeldvapen räknas pistoler, revolvrar samt kulsprutepistoler, automatgevär, automatkarbiner, hagelsprutor, granatsprutor och kulsprutor med modellår från och med år 1900 och senare. Till kategorin särskilt farliga pjäser räknas raketgevär, granatgevär, pansarvärnspjäs 1110 samt 8 och 12 cm granatkastare. (wikipedia.org)
 8. Butik, affär eller äldre handelsbod är en lokal avsedd för detaljhandel. I en butik av äldre modell finns varorna bakom en disk, där personalen samlade ihop varorna åt kunderna. I en självbetjäningsbutik kan kunden vandra runt mellan varorna, och betalar i en kassa. Självbetjäningsbutiker för dagligvaror kallas snabbköp. En flaggskeppsbutik är en kedjas största eller mest marknadsförda butik, ofta med kedjans hela varusortiment och ofta belägen på en framträdande adress, i Stockholm t.ex. i den så kallade gyllene triangeln. I många branscher har de fysiska butikerna allt mer fått konkurrens från inköp gjorda över Internet. En klädbutik eller klädaffär är en butik där man kan handla kläder, såsom jackor, byxor och tröjor. Många klädbutiker är försedda med provhytter. (wikipedia.org)
 9. Det finns forskning gjord som beräknar havsnivåns höjning. Resultaten varierar mellan 0,2 och 8 meter till 2100, beroende på vilken modell som används. Baserat på historiska förändringar har några forskare gjort beräkningar som visar på en havsnivåhöjning med ca 1,3 m under 2000-talet. Ett annat forskarteam som försökt modellera isarnas dynamiska smältning tror att ca 0,8 m havsnivåhöjning till år 2100 är troligast. (wikipedia.org)
 10. Ryktbara var framför andra Thaïs, Myrrhine, Lamia, Theodota, Lais och Fryne, vilken sistnämnda av Praxiteles användes som modell vid hans framställning av Afrodite. Aspasia, Perikles frejdade väninna, kan knappast räknas till de egentliga hetärernas antal. Hetärernas betydelse i det forngrekiska samhället stärks med tanke på de begränsade möjligheterna för kvinnor vid den här tiden att utvecklas andligt. Detta var ofta det enda sättet, med tanke på lagstiftning och sedvänja, att uppnå ett mer utvecklat liv. (wikipedia.org)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast: