Neger synonym, annat ord för neger, vad betyder neger, förklaring, uttal och böjningar av neger.

Synonymer till neger

Vad betyder och hur uttalas neger

Neger uttalas neger och är ett substantiv -n negrer.

Neger betyder:

Ordformer av neger

Singular

neger
obestämd grundform
negers
obestämd genitiv
negern
bestämd grundform
negerns
bestämd genitiv

Plural

negrer
obestämd grundform
negrers
obestämd genitiv
negrerna
bestämd grundform
negrernas
bestämd genitiv

Neger är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet neger

  1. En äldre benämning på chokladboll är negerboll. Språkrådet avråder från att använda denna benämning på grund av att ordet neger kan uppfattas som nedsättande. I Svensk ordbok anges att ordet negerboll kan uppfattas som stötande. (wikipedia.org)
  2. Den mest kända löpsedeln i Sverige anses vara Aftonbladets löpsedel från 23 februari 1970: "Mord i dag på Östermalm: Greve sköt neger med jaktgevär". Den har, enligt radioprogrammet Medierna, blivit en symbol för löpsedlarnas mustiga, skruvade sensationalism och en kvardröjande kolonial syn. Förövaren var dock inte greve och brottsrubriceringen var inte mord utan vållande till annans död. Redaktören som utformade löpsedeln sade i en intervju 2012 att om de hade vetat mer om händelsen, eller haft mer tid, så hade den inte utformats på det viset. Ordet neger ansågs redan 1970 vara stötande för många. En av journalisterna som skrev om händelsen ansåg att löpsedeln var genant redan när den skrevs och att det var ett uttryck för en grabbig kultur på redaktionen. Det var inte ovanligt med etniska etiketter på löpen förr, men även om den jämförs med Dagens Nyheters löpsedel från 1935, "Tattare Bengtsson på rymmarstråt", så skiljde Aftonbladet ut sig genom att länge framhålla etnicitet hos misstänkta brottslingar, även om etiketterna ibland användes välvilligt, som 1943 när man utformade löpsedeln "Negerfar i förort lever lycklig med blond hustru". Aftonbladet låg även bakom löpsedeln "USA-stad anfölls av beväpnade negertrupper inatt" i juli 1968 om "Glenville Shootout". Efter debatten om löpsedeln om greven blev det mer ovanligt med etnicitet i rubriker om brott. (wikipedia.org)
  3. Morian (av latin maurus, afrikansk, morisk, av grekiska μαύρος, svart) är ett äldre ord för svarthyad afrikan (jämför neger), samt andra mörkhyade personer. Uttrycket är känt i svenskan sedan 1500-talet. På vikinga- och medeltiden användes uttrycket "blåman", morian eller mor. Morian var också titeln för en hovtjänst, de mörkhyade personer som mellan 1500- och 1700-talen användes som hovtjänare vid Europas hov för att höja furstarnas status och som också i Tyskland också kallades Kammermohr (kammarmor). (wikipedia.org)
  4. Begreppet morer har framförallt använts löst som en beteckning på muslimer i största allmänhet eller om muslimska minoriteter (till exempel på Filippinerna och Sri Lanka). Termen kom så småningom att användas även jämte neger om svarta folkgrupper. Idag används ordet i svenska språket framför allt för att beskriva arkitektur, konst och kläde som skapats under eller påverkats av den islamiska expansionen speciellt på Iberiska halvön men även i Nordafrika och på Sicilien. (wikipedia.org)
  5. Neger (feminin form: negress, tidigare även negrinna) är en kontroversiell benämning på personer från vissa svarta folkgrupper från framför allt Afrika samt för personer av afrikanskt ursprung i Amerika. I äldre källor omfattades även mörkhyade folk från södra Asien och Oceanien. Dessa folkgrupper har även kallats för "svart ras" eller "negroid ras", men detta har fallit ur bruk hos betydande delar av vetenskapen som i allt väsentligt redan på 1960-talet frångått teorierna om människoraser. (wikipedia.org)

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Neger Synonymer Betyder Uttal