Nitning synonym, annat ord för nitning, vad betyder nitning, förklaring, uttal och böjningar av nitning.

Vad betyder och hur uttalas nitning

Nitning uttalas nit|ning och är ett substantiv -en -ar.

Ordformer av nitning

Singular

nitning
obestämd grundform
nitnings
obestämd genitiv
nitningen
bestämd grundform
nitningens
bestämd genitiv

Plural

nitningar
obestämd grundform
nitningars
obestämd genitiv
nitningarna
bestämd grundform
nitningarnas
bestämd genitiv

Nitning är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Nitning översättning

Engelska

riveting

Hur används ordet nitning

  1. Grövre typer av ringkedjor kallas kätting. Efter tillverkningssättet skiljer man på kedjor med slutna länkar, där länkarna inte kan hakas ur varandra, och kedjor med öppna länkar, där detta kan ske. Bland kedjor med slutna länkar märks bland annat ringkedjor som består av ringar vars ändar hopsatts genom lödning eller svetsning (ibland även nitning) eller av byglar av ståltråd eller pressad plåt. Till denna kategori räknas även slejfkedjan. Dessa typer av kedjor är böjliga i alla riktningar. (wikipedia.org)
  2. Kopparspik finns för olika ändamål, till exempel runda med räfflor, för plåtslageriarbeten. Det finns även en fyrkantig modell, som används till träbåtsbygge för nitning av bord samt spant. En annan modell som har ett huvud (kallat rosset) användes till dekoration av paneler och dylikt. Koppar går inte att använda tillsammans med stål, järn, eller aluminium i fuktiga miljöer, på grund av korrosion. Denna förstärkts ytterligare i saltvatten. Rostfritt eller syrafast stål går dock bra att använda tillsammans med koppar. (wikipedia.org)
  3. Stumlask är en vinkelrätt skarv som ligger över bakomvarande spant i en kravellbyggd båt. I klinkbygge är borden skarvade med en laskbricka medelst nitning med kopparspik. Stumlask är att se när ändträ ligger mot ändträ, och används även i all slags byggnadssnickeri samt övrigt snickeri. (wikipedia.org)
  4. Nitning är då föremål av metall, trä eller annat material permanent fogas samman med en nit av metall genom ett förborrat hål. Inom arkitektur används större system av nitar på plåtar, balkar eller andra byggelement för att sammanfoga delarna med hjälp av nitnagel, blindnit, sprängnit eller någon annan typ av nit i ett nitförband. Niten deformeras plastiskt så att den håller emot på bägge sidor, och kan inte öppnas utan att förstöras. (wikipedia.org)

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Nitning Synonymer Betyder Uttal