Privatkapitalist Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder privatkapitalist, varianter, uttal och böjningar av privatkapitalist

Privatkapitalist synonym, annat ord för privatkapitalist, vad betyder privatkapitalist, förklaring, uttal och böjningar av privatkapitalist.

Vad betyder och hur uttalas privatkapitalist

Privatkapitalist uttalas priv|at|kap|it|al|ist och är ett substantiv.

Ordformer av privatkapitalist

Singular

privatkapitalist
obestämd grundform
privatkapitalists
obestämd genitiv
privatkapitalisten
bestämd grundform
privatkapitalistens
bestämd genitiv

Plural

privatkapitalister
obestämd grundform
privatkapitalisters
obestämd genitiv
privatkapitalisterna
bestämd grundform
privatkapitalisternas
bestämd genitiv

Privatkapitalist är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet privatkapitalist

  1. Carlbom fick vid några tillfällen informell kritik för att han ägnade sig åt "privatkapitalistiska affärer". Han ansågs dock ha en stabil privat ekonomi med nära nog 80 000 kronor i kapital, bland annat i en villa i Roslags-Näsby med ett vackert bibliotek. Han syntes inte leva över sina tillgångar som fast anställd kassör i förbundet, framstod som sparsam på gränsen till snål. Kritiken formaliserades inte förrän år 1912 då styrelsen fått kännedom om att han i staden startat en cigarraffär. Dock skötte han sina åligganden i förbundet så väl att det dröjde till 1922 innan opponenterna mot honom krävde nyval då han framstod som en "privatkapitalist". Carlbom krävde då att "chargeutskottet" skulle ta ställning till detta misstroende emot honom, eftersom kassörsuppdraget var ett av de fasta och avlönade uppdragen i förbundet och han inte hade misskött det. Utskottet nöjde sig med ett principuttalande mot hans höga frånvaro från förbundsexpeditionen och han omvaldes trots vidlyftiga affärer med både konsumtionsvaror och fastigheter. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.