Rask Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder rask, varianter, uttal och böjningar av rask

Rask synonym, annat ord för rask, vad betyder rask, förklaring, uttal och böjningar av rask.

Synonymer till rask

Vad betyder och hur uttalas rask

Rask uttalas rask och är ett adjektiv -t -a.

Rask betyder:

Ordformer av rask

Böjning (i positiv) rask en ~ + subst. raskt ett ~ + subst. raska den/det/de ~ + subst. raske den ~ + mask. subst. Komparation raskare en/ett/den/det/de ~ + subst. raskast är ~ raskaste den/det/de ~ + subst.

Rask är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Andra språk

Rask på Engelska

  • quick, fast - walk quickly (at a fast pace)

Hur används ordet rask

  1. – Mellan jag var 19 och 22 skrev jag i rask takt tre romaner. Två av dem snabbt refuserade. Den tredje var det ett bokförlag som tände på ordentligt. Flera lektörer skulle läsa. Så kom samtalet: ”Alla är väldigt positiva. Vi tar ett avslutande möte på telefon på fredag klockan tre”. Jag köpte och satte en champagneflaska på bordet. Så ringde de och sa: ”Vi är så ledsna, den här veckan har vi fått in en annan roman som handlar om precis det du har skrivit om. Och vi tycker den är bättre”. (aftonbladet.se)
  2. Att fönstergardiner förekommit finns dokumenterat i inventarieförteckningar från 1600-talet enligt Nationalencyklopedin (avser sannolikt Sverige). Och enligt tidningen Antik och Auktion nr 9:2004 finns ännu äldre belägg för förekomst av gardiner på kontinenten. Gunnar Hazelius-Bergs bok "Gardiner" från 1962 berättar om hur Filip V av Frankrike beställde gardiner redan 1316 till fyra fönster för slottet Chevauchesuel inför sin kröning. De ska ha varit tillverkade i något som kallades serge, en blandning av bomull och silke. Några decennier senare uppges att kungen av England köpte elva alnar lärft till fönstren i sitt rum, och 1380 hade Karl V av Frankrike azurblå lärftgardiner. Förmöget borgerskap i mellaneuropa antas ha haft gardiner, men knappast i "de breda folklagren". Samma artikel berättar att det 1617 finns dokumenterat att Örebro slott hade fyra fönsterförhängen och att det i Ebba Brahes bouppteckning från 1674 omnämns blåa, röda och svarta gardiner i lärft och rask (eventuellt en kypertteknik) i glansigt ylletyg med vaxad yta). (wikipedia.org)
  3. Det mest kända "kaffekaskandet" är Povel Ramel som sjunger i Johanssons boogie-woogie-vals då Ramel sjunger: "Åå var sjunde gång vi spelar den så får han pengar till en kaffekask". Det andra är Allan Edwall som i Årstider sjunger: "och doft av hägg och kaffekask". Cornelis Vreeswijk sjunger i "Jultomten är faktiskt död", följande: "Och räven är kry och rask, och far dricker kaffekask". (wikipedia.org)
  4. Rask är ett svenskt efternamn som använts som soldatnamn, men det förekommer även i andra länder i Norden. Den 31 december 2013 var 2000 personer med efternamnet Rask bosatta i Sverige. (wikipedia.org)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.